Trwa ładowanie...

Ostre stany zapalne to dopiero początek. Lekarka ostrzega, że zwiększa ryzyko raka trzustki

 Karolina Rozmus
23.02.2023 12:00
Co szkodzi, a co sprzyja trzustce?
Co szkodzi, a co sprzyja trzustce? (Adobe Stock)

Mogą szkodzić na żołądek, nie lubi ich wątroba, zalegają w jelitach na wiele godzin, a czy zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób powszechne produkty spożywcze mogą szkodzić lub mieć dobroczynny wpływ na trzustkę? O tym mówi lekarka specjalizująca się w chorobach tego narządu.

spis treści

1. Tak objawiają się choroby trzustki

Trzustka to narząd pełniący funkcję zewnątrzwydzielniczą polegającą na produkcji enzymów trzustkowych. Ich zadaniem jest trawienie pokarmu przez rozkładanie węglowodanów, białek i tłuszczów. Drugą funkcją jest wytwarzanie dwóch hormonów – insuliny i glukagonu, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Dlatego warto zatroszczyć się o trzustkę, zwłaszcza że niektóre z naszych wyborów mogą prowadzić do takich problemów jak ostre czy przewlekłe zapalenie trzustki, a nawet cukrzyca typu 2.

Zobacz film: "5 produktów, które szkodzą trzustce"

Do najbardziej alarmujących sygnałów, że trzustka jest na wyczerpaniu, należą:

  • bóle brzucha,
  • nudności lub wymioty,
  • wzdęcia,
  • biegunki.

2. O tym zapomnij na dobre. Trzustka ich nie znosi

Specjalizująca się w chorobach trzustki dr Prabhleen Chahal, cytowana przez Cleveland Clinic przyznaje, że dieta przyjazna trzustce zaleca ograniczenie kilku produktów.

- Jeśli to możliwe, trzymaj się z dala od smażonych lub tłustych potraw, a także od produktów o wysokiej zawartości cukru – tłumaczy i dodaje, że im więcej ciężkostrawnych potraw jemy, tym cięższą pracę trzustka musi wykonać.

- Pokarmy tłuste i cukry proste również wpływają na poziom trójglicerydów. Zwiększa to ilość tłuszczu we krwi i podnosi ryzyko ostrego zapalenia trzustki. Badania pokazują również, że przetworzone i czerwone mięso to też większe ryzyko raka trzustki – mówi dr Chahal.

3. Trzustka ci za nie podziękuje. Włącz do codziennej diety

Co w zamian? Lista nie jest długa:

  • ciemnozielone warzywa liściaste, bo w nich jest najwięcej przeciwutleniaczy, a także witaminy K; badania wykazały, że ich regularne spożywanie może niwelować stany zapalne i zmniejszać ryzyko raka trzustki,
  • owoce jagodowe – są bogate w antocyjany, a według badań te fitochemikalia mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i mogą zwiększać wrażliwość tkanek na działanie insuliny,
  • produkty probiotyczne tj. kefir, ogórki czy kapusta kiszona, jogurt naturalny – jedno z badań wskazuje, że dysbioza jelitowa związana z przerostem patogennych bakterii może objawiać się zaburzeniami pracy trzustki,
  • warzywa kapustne, tj. brokuł, kapusta, kalafior czy brukselka – są bogate we flawonoidy, takie jak apigenina i luteolina o działaniu przeciwzapalnym; jedno z badań wykazało, że to kolejna grupa warzyw, które mogą zapobiegać rakowi trzustki,
  • bataty – to niezwykłe warzywo ma właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe; najnowsze badania dowiodły, że bataty mogą zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę, a także wspomagać regenerację komórek trzustki.
Kiszonki mogą wspierać mikrobiom jelitowy, zmniejszając ryzyko dysbiozy
Kiszonki mogą wspierać mikrobiom jelitowy, zmniejszając ryzyko dysbiozy (Pixabay)

Dr Chahal zachęca, by awokado, oliwę z oliwek, tłuste ryby, orzechy i nasiona spożywać, ale z umiarem. Choć są źródłem zdrowych tłuszczów, to ich nadmiar, niezależnie od źródła, może trzustce szkodzić.

Lekarka zdradza również, że szczególnie dobra dla tego narządu jest dieta śródziemnomorska. Nic dziwnego – w rankingu diet co roku zajmuje pierwsze miejsce.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze