Ostre stany zapalne to dopiero początek. Lekarka ostrzega, że zwiększa ryzyko raka trzustki
Mogą szkodzić na żołądek, nie lubi ich wątroba, zalegają w jelitach na wiele godzin, a czy zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób powszechne produkty spożywcze mogą szkodzić lub mieć dobroczynny wpływ na trzustkę? O tym mówi lekarka specjalizująca się w chorobach tego narządu.
1. Tak objawiają się choroby trzustki
Trzustka to narząd pełniący funkcję zewnątrzwydzielniczą polegającą na produkcji enzymów trzustkowych. Ich zadaniem jest trawienie pokarmu przez rozkładanie węglowodanów, białek i tłuszczów. Drugą funkcją jest wytwarzanie dwóch hormonów – insuliny i glukagonu, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Dlatego warto zatroszczyć się o trzustkę, zwłaszcza że niektóre z naszych wyborów mogą prowadzić do takich problemów jak ostre czy przewlekłe zapalenie trzustki, a nawet cukrzyca typu 2.
Do najbardziej alarmujących sygnałów, że trzustka jest na wyczerpaniu, należą:
- bóle brzucha,
- nudności lub wymioty,
- wzdęcia,
- biegunki.
2. O tym zapomnij na dobre. Trzustka ich nie znosi
Specjalizująca się w chorobach trzustki dr Prabhleen Chahal, cytowana przez Cleveland Clinic przyznaje, że dieta przyjazna trzustce zaleca ograniczenie kilku produktów.
- Jeśli to możliwe, trzymaj się z dala od smażonych lub tłustych potraw, a także od produktów o wysokiej zawartości cukru – tłumaczy i dodaje, że im więcej ciężkostrawnych potraw jemy, tym cięższą pracę trzustka musi wykonać.
- Pokarmy tłuste i cukry proste również wpływają na poziom trójglicerydów. Zwiększa to ilość tłuszczu we krwi i podnosi ryzyko ostrego zapalenia trzustki. Badania pokazują również, że przetworzone i czerwone mięso to też większe ryzyko raka trzustki – mówi dr Chahal.
3. Trzustka ci za nie podziękuje. Włącz do codziennej diety
Co w zamian? Lista nie jest długa:
- ciemnozielone warzywa liściaste, bo w nich jest najwięcej przeciwutleniaczy, a także witaminy K; badania wykazały, że ich regularne spożywanie może niwelować stany zapalne i zmniejszać ryzyko raka trzustki,
- owoce jagodowe – są bogate w antocyjany, a według badań te fitochemikalia mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i mogą zwiększać wrażliwość tkanek na działanie insuliny,
- produkty probiotyczne tj. kefir, ogórki czy kapusta kiszona, jogurt naturalny – jedno z badań wskazuje, że dysbioza jelitowa związana z przerostem patogennych bakterii może objawiać się zaburzeniami pracy trzustki,
- warzywa kapustne, tj. brokuł, kapusta, kalafior czy brukselka – są bogate we flawonoidy, takie jak apigenina i luteolina o działaniu przeciwzapalnym; jedno z badań wykazało, że to kolejna grupa warzyw, które mogą zapobiegać rakowi trzustki,
- bataty – to niezwykłe warzywo ma właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe; najnowsze badania dowiodły, że bataty mogą zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę, a także wspomagać regenerację komórek trzustki.
Dr Chahal zachęca, by awokado, oliwę z oliwek, tłuste ryby, orzechy i nasiona spożywać, ale z umiarem. Choć są źródłem zdrowych tłuszczów, to ich nadmiar, niezależnie od źródła, może trzustce szkodzić.
Lekarka zdradza również, że szczególnie dobra dla tego narządu jest dieta śródziemnomorska. Nic dziwnego – w rankingu diet co roku zajmuje pierwsze miejsce.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl