Trwa ładowanie...

Papaja – jak jeść, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Avatar placeholder
Kinga Ludwik 31.03.2021 15:07
Osoby uczulone na lateks są jednocześnie uczuleni na papaję.
Osoby uczulone na lateks są jednocześnie uczuleni na papaję. (123rf.com)

Papaja to inaczej melonowiec właściwy. Jest to egzotyczny owoc, który pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Papaja jest zielono-żółta, wewnątrz pomarańczowa, o owalnym kształcie. Owoce papai zwykle dostępne na naszym rynku mają ok. 20 cm długości, w naturze dorastają nawet do pół metra.

spis treści

1. Jak jeść papaję?

Jak jeść papaję? Najlepiej na surowo. Kawałki owocu można skropić cytryną lub doprawić solą i pieprzem. Papaję można dodać do sorbetów, lodów czy sałatek owocowych. Trzeba j jednak dodać tuż przed podaniem, ponieważ powoduje miękniecie innych owoców. Sok z papai świetnie nadaje się jako orzeźwiający napój na cieplejsze dni.

Papaja świetnie łączy sie z daniami gotowanymi – z owocami morza, kurczakiem, curry, gulaszem czy pikantnymi potrawami. Dzięki enzymowi, papainie, owoc papai połączony z mięsami nadaje im kruchości.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Swoje wykorzystanie w kuchni mają też nasiona papai, ponieważ dobrze nadają się do przyprawiania potraw. Przed spożyciem papai trzeba ją dokładnie opłukać – w ten sposób pozbędziemy się nie tylko brudu, ale przede wszystkim pestycydów, którymi owoc może być pokryty.

Następnie ściągamy niejadalną i gorzką skórkę papai nożem, przecinamy papaję na pół i wybieramy nasiona. Resztę miąższu papai można pokroić w kostkę.

Papaja ma korzenny, słodki smak doskonale komponujący się z produktami mlecznymi
Papaja ma korzenny, słodki smak doskonale komponujący się z produktami mlecznymi (123RF)

2. Właściwości lecznicze papai

Papaja zawiera między innymi witaminę C, A, kwas foliowy, potas, miedź, magnez, błonnik, flawonoidy oraz enzym papainę. Jeden owoc papai dostarcza dużo energii – około 120 kcal, większość z tego to węglowodany.

Papaja zawiera więcej witaminy C, niż pomarańcze i grejpfruty – jeden owoc dostarcza dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania na ten związek. Dzięki temu papaja wzmacnia odporność i ma działanie przeciwzapalne. Neutralizuje też szkodliwe działanie wolnych rodników.

Z kolei dzięki witaminie A papaja poprawia wzrok i pozytywnie wpływa na skórę. Ponadto ta witamina, wraz z flawonoidami (luteiną, zeaksantyną i kryptoksantyną) mają silne działanie przeciwutleniające – zapobiegają starzeniu się organizmu.

Z kolei enzym papaina, który ma zdolność trawienia białek, wspomaga pracę układu pokarmowego. Przyspiesza odchudzanie i zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Papaja wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.

Wspomaga produkcję tzw. cząstek sygnałowych, które hamują wzrost raka. Chroni przed guzem piersi, nowotworem prostaty, szyjki macicy, płuc i trzustki. Wzmacnia układ krwionośny, zmniejsza ryzyko zawału, wylewu czy miażdżycy, ponieważ ogranicza syntezę złego cholesterolu w organizmie.

Nasiona papai są czarne, okrągłe, pieprzne i gorzkie w smaku. Są uznawane za naturalne lekarstwo, które może pomóc na wiele dolegliwości. Pomagają w stanach zapalnych, łagodzą ból, zwalczają grzybicę, mogą być tez stosowane jako środek przeciwpasożytniczy.

3. Zastosowanie papai w kuchni

Papaja ma specyficzny korzenny smak, lekko słodkawy. Dlatego niektórzy decydują się na połączenie owocu papai z produktami mlecznymi np. zmiksowana papaja może być dodana do jogurtu naturalnego tworząc pożywny koktajl.

Papaja może być też dodatkiem do lodowych deserów czy sałatek owocowych. Ponieważ ziarenka papai w smaku przypominają pieprz, dlatego mogą być dodawane np. do sosu typu salsa. Niektórzy dodają owoc papai do dżemów, soków czy syropów.

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować
8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować [9 zdjęć]

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi.

zobacz galerię

4. Uczulenie na papaję

Papaja nie jest jednak owocem, który mogą jeść wszystkie osoby. Niektórzy są na nią uczuleni. Papaja zawiera biały płyn, który może powodować podrażnienia i reakcje alergiczne. Wywołuje on alergię krzyżową z lateksem – znaczy to, że osoby uczulone na lateks są też uczulone na papaję.

Na papaję powinny uważać również kobiety w ciąży, ponieważ nasiona mogą wywoływać uszkodzenia płodu. Niebezpieczny jest również niedojrzały, zielony owoc papai.

Zawiera duże ilości alkaloidu karpainy, która może zagrozić naszemu zdrowiu, jeżeli jest spożywana w większych dawkach. Niedojrzały owoc papai można podgotować, dzięki temu pozbędziemy się niechcianych związków.

5. Kaloryczność i wartości odżywcze papai

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 145 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 43,0 kcal 62,4 kcal
Białko 0,47 g 0,68 g
Węglowodany 10,82 g 15,69 g
Cukier 7,82 g 11,34 g
Błonnik 1,70 g 2,47 g
Tłuszcz 0,26 g 0,38 g
Tłuszcze nasycone 0,08 g 0,12 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,07 g 0,10 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,06 g 0,08 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 60,9 mg 88,3 mg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze