Trwa ładowanie...

Pancakes - jak je zrobić i z czym jeść?

Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie, to małe i gość grube, okrągłe i płaskie, a także miękkie i pulchne placuszki. Robi się je z ciasta na bazie mąki, mleka i jajek z dodatkiem środka spulchniającego. Smaży się je na lekko natłuszczonej patelni. Serwuje się nie tylko na śniadanie, ale i podwieczorek, kolację czy deser. Jak je zrobić i z czym jeść?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Co to pancakes?

Pancakes to amerykańska wersja dobrze nam znanych, europejskich naleśników. Noszą różne nazwy, takie jak naleśnik amerykański, amerykański placek, pankejks, pankejk (ang. american pancake, flapjack, slapjack, griddle cake albo hotcake).

Prawdopodobnie jednym z ich pierwowzorów były placki przygotowywane przez Indian z plemienia Navaho bannock, które robiono z pełnoziarnistej mąki, cukru, smalcu, wody lub mleka. Ciasto ugniatano z przyprawami i suszonymi owocami, a potem smażono lub pieczono.

Czym pankejki różnią się od naleśników? Są grubsze i pulchniejsze. Bardziej przypominają racuchy, z tym że nie zawierają drożdży. Funkcje spulchniające pełni soda oczyszczona lub proszek do pieczenia.

2. Jak się robi pancakes?

Pancakes robi się z ciasta naleśnikowego, czyli mąki, jajek, mleka oraz roztopionego masła, soli i cukru. Zawierają również środek spulchniający: sodę lub proszek do pieczenia.

Przygotowuje się je z dużo gęstszego ciasta niż na naleśniki. Wylewa się je porcjami na natłuszczoną patelnię, formując małe placuszki. Smaży się je na złocisty kolor przez kilka minut po obu stronach (trzeba je odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki).

Przepis na oryginalne amerykańskie pancakes uwzględnia:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 75 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Jak zrobić amerykańskie naleśniki? To proste. Mąkę, proszek, cukier puder i sól trzeba wymieszać, po czym dodać jako roztrzepane z mlekiem (do składników suchych dodaje się mokre). Na końcu wlewa się roztopione masło i miesza do otrzymania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Następnie smaży się placuszki na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, koniecznie z dwóch stron. Jeśli chodzi o proporcje składników, a także sposób wykonania pancakes, funkcjonuje wiele wersji. Niektórzy oddzielają żółtko od białka i miksują się je osobno, co ma nadać ciastu lekkości. Inni pomijają masło, a zamiast mleka dodają maślankę czy kefir. Można również zrobić pancakes bananowe czy placki twarogowe (także pancakes fit) czy puszyste placuszki z czekoladą. Ciekawym pomysłem jest dodanie do ciasta borówek amerykańskich.

Przepis na pancakes bananowe

Aby przygotować amerykańskie placuszki z bananami, trzeba przygotować:

  • szklankę mąki pszennej,
  • 1 ¼ szklanki maślanki,
  • jajko,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 20 g roztopionego masła,
  • dojrzały banan.

Jak je zrobić? Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia - wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać jajko, maślankę i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste. Placuszki smaży się na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni.

3. Jak jeść pankejki?

Pankejki to typowe amerykańskie śniadanie. Popularnymi dodatkami do nich są syropy (np. klonowy) oraz owoce (borówki, jagody, maliny, truskawki), jak również bita śmietana.

Tradycyjnie w Ameryce pancakes układa się na talerzu w stos, na samej górze kładzie kosteczkę masła i polewa syropem klonowym. W Polsce puszyste pancakes są najczęściej posypane cukrem pudrem. Podaje się je także z polewami, syropami czy konfiturami. Pancakes można jeść także z takimi dodatkami jak masło orzechowe, miód czy melasa.

4. Wartości odżywcze i kaloryczność pancake

Pancakes są źródłem węglowodanów. Dostarczają niewielu witamin i minerałów. Są dość kaloryczne, choć zależy to od składników i dodatków, a także sposobu przygotowania. To dlatego ich częste spożywanie może prowadzić do nadwagi i otyłości, ale i chorób serca czy poziomu glukozy we krwi.

Pankejki można przygotowywać również w wersji dietetycznej, wykorzystując mąkę pełnoziarnistą, gryczaną czy płatki owsiane oraz rezygnując z masła, cukru i słodkich dodatków. Można także zamiast mleka dodać mleko i wodę w stosunku 1:1, wodę niegazowaną czy gazowaną lub mleko kokosowe bądź mleko migdałowe. Pomysłów i przepisów na zdrowsze fit wersje pancakes jest wiele.

Przepis na fit pancakes z bananami

Aby przygotować zdrowe i lekkie pancakes, trzeba przygotować: banan, 2 jajka, 3 łyżki płatków owsianych, pół łyżeczki oleju do posmarowania patelni.

Przygotowywanie pankejków trzeba rozpocząć od zmiksowania banana, jajka i płatków. Następnie wystarczy na posmarowaną olejem patelnię wykładać niewielkie placuszki i smażyć je tak, jak klasyczne pancakes. I gotowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.