Papieski owoc cudownie działa na serce. Wspiera też ochronę przed rakiem
Charakterystyczne żółte aromatyczne owoce to kopalnia składników odżywczych i źródło nawodnienia, które zaspokoi zapotrzebowanie na płyny. Papieski owoc, czyli melon kantalupa, albo melon miodowy w naszej diecie zdziała cuda. Zwiększy spożycie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy i to nie wszystko. Zadba także o serce i pomoże ochronić przed rakiem.
1. Skąd nazwa owoc papieski?
Kantalupa to rodzaj melona cukrowego, która trafiła na nasze stoły z Armenii. Owoc wywodzi się z Afryki i Azji, ale trafił do Europy dzięki katolickim misjonarzom. Jego uprawę rozpoczęto w miejscowości Cantalupo in Sabina leżącej nieopodal Rzymu.
W ogrodach posiadłości papieża rozpoczęto uprawianie tej odmiany melona. Stąd pochodzi przydomek "papieski owoc" , bo wiąże się z uprawianiem go na terenach należących do biskupa Rzymu. Kantalupa wywodzi się od nazwy miasteczka we Włoszech, które rozpoczęło europejską karierę owocu.
Melon tego gatunku osiąga kilogram wagi i pokrywa go siateczkowa skórka zielonego koloru. W środku kryje się pomarańczowy miąższ, bardzo słodki w smaku i o charakterystycznym aromacie.
2. Wartości odżywcze kantalupy imponują
W porcji melonu kantalupa wielkości filiżanki znajduje się 14,4 grama węglowodanów, w tym 1,6 grama błonnika i około 14 gramów naturalnego cukru. Ze względu na zawartość naturalnego cukru kantalupa ma indeks glikemiczny około 65,2.
Jego ładunek glikemiczny wynosi tylko 4 ze względu na wysoką zawartość wody. Owoc dostarcza niewielką ilość białka, bo 1,5 grama na filiżankę, za to jest bogata w potas, wapń, magnez, fosfor, cynk oraz witaminy C, A i B9 (kwas foliowy).
Kantalupa jest bogatym źródłem witaminy C, a jedna jego filiżanka dostarcza 72 proc. dziennego zalecanego spożycia w oparciu o dietę 2000 kalorii dziennie. Witamina A jest również obecna w jego składzie i obejmuje 33 proc. dziennego spożycia. Filiżanka surowych kulek tego melona (177 g) dostarcza 60 kalorii, z czego 87 proc. pochodzi z węglowodanów, 8 proc. z białka i 5 proc. z tłuszczu. Kantalupa to niskokaloryczny, bogaty w wodę pokarm, który korzystnie wpływa na zdrowie.
2. Zapobiega odwodnieniu
Oprócz picia wystarczającej ilości wody, jedzenie owoców o wysokiej zawartości wody, takich jak kantalupa, może pomóc utrzymać prawidłowe nawodnienie. Melon miodowy zawiera ponad 90 proc. wody i jest świetną przekąską nie tylko w upalny dzień.
To dobre źródło elektrolitu potasu, a niskie spożycie potasu wiąże się z poważnym odwodnieniem. Najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy jesteśmy odpowiednio nawodnieni, jest sprawdzenie koloru moczu. Jego barwa powinna być jasnożółta. Ciemnożółta lub bursztynowa może wskazywać na odwodnienie.
2. Dba o zdrowie oczu
Kantalupa jest też bardzo dobra dla oczu ze względu na zawartość beta-karotenu. Te same witaminy, które nadają marchewce pomarańczowy kolor, są również odpowiedzialne za kolor i korzyści płynące z melona miodowego.
Oprócz beta-karotenu zawiera on również luteinę i zeaksantynę, dwa rozpuszczalne w tłuszczach przeciwutleniacze należące do klasy karotenoidów zwanych ksantofilami.
Chociaż luteina i zeaksantyna nie są przekształcane w witaminę A, posiadają właściwości, które przyczyniają się do zdrowia oczu, szczególnie w plamce żółtej. Dlatego włączenie kantalupy do naszych posiłków dostarcza kluczowych składników odżywczych dla oczu.
2. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Wysoka aktywność antyoksydacyjna owocu pomaga usuwać wolne rodniki, zanim spowodują uszkodzenia. Wykazano, że ekstrakt ze skórki i nasion melona kantalupa zapobiega wzrostowi komórek nowotworowych w nerkach, okrężnicy i szyjce macicy.
Właściwości przeciwutleniające melona i skórki hamują rozprzestrzenianie się guzów o 20 proc. do 85 proc. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby powtwierdzić to działanie kantalupy.
2. Pomaga leczyć oparzenia słoneczne
Melon miodowy zapewnia działanie fotoochronne po spożyciu lub miejscowym zastosowaniu go na skórę. Na poparzoną słońcem skórę pomoże ekstrakt z melona, który zwiększa aktywność przeciwutleniającą, redukuje spalone komórki i zwiększa poziom melaniny.
Chociaż jedzenie melona kantalupa nie zastępuje ochrony przeciwsłonecznej, może dać twojemu organizmowi dodatkową pomoc w gojeniu się poparzeń słonecznych.
2. Obniża ciśnienie krwi i dba o serce
Podobnie jak wiele innych owoców, kantalupa ma naturalnie niską zawartość sodu i wysoką zawartość potasu. To połączenie skutecznie obniża wysokie ciśnienie krwi.
Kantalupa jest również zdrowym wyborem dla serca. Wybieranie produktów o wysokiej zawartości potasu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia i udaru.
Swoją rolę odgrywa też występujący w kantalupie błonnik. To składnik pożywienia, który dobrze wpływa na układ krążenia. Jego dodatkową korzyścią jest pomoc w obniżeniu poziomu cholesterolu w naszym organizmie.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl