Melon miodowy – odmiany, właściwości, zastosowanie, kaloryczność
Melon miodowy to owoc, którego właściwości odżywcze znane były już w starożytnym Egipcie. Do Europy melon miodowy przywędrował w XV wieku i bardzo szybko stał się popularny wśród znawców smaków. Specjaliści medycyny naturalnej bardzo szybko odkryli. jak jest cenny, zwłaszcza przy leczeniu reumatyzmu, ale też chorobach nerek. Z czasem odkrywano kolejne pozytywne właściwości, jakie mają melony miodowe.
1. Odmiany melona miodowego
Odmian melona jest kilka. Każdy rodzaj ma inny kolor skórki, smak, wielkość oraz kształt. Najsłodsza odmiana melona to melon kantalupa. Ma on wiele składników odżywczych. Do cech charakterystycznych melona kantalupa należy kulisty kształt i prążkowana skórka złoto-zielona skórka. Melony kantalupa mogą osiągać wagę 1 kg. Miąższ ma złoty kolor.
Kolejną odmianą melona są melony galia - równie słodkie, co melon kantalupa, ale miąższ jest jaśniejszy. Kształt melona Galia jest owalny, a skórka żółta. Melony te wyglądają tak, jakby były pokryte drobną siateczką.
2. Właściwości melona miodowego
Melon miodowy ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim - podobnie jak inne odmiany - jest skarbnicą prowitaminy A czyli beta – karotenu.
Jest to związek, który jest przeciwutleniaczem będącym blokadą przed miażdżycą. Do innych funkcji beta – karotenu należy wspomaganie wzroku. Melon miodowy to także źródło potasu, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego..
Przykładowo przy nadciśnieniu tętniczym. Według specjalistów dzienna dawka potasu, jaką trzeba przyjąć, aby ciśnienie było miarowe, to 4700 mg. Dlatego w codziennym jadłospisie powinno znaleźć się około 100 gramów melona, ponieważ w takiej porcji znajduje się około 267 mg tego pierwiastka.
Melon miodowy zawiera również witaminy z grupy B odpowiadające za właściwą pracę układu nerwowego. Witaminy z tej grupy poprawiają także koncentrację, pamięć i niwelują skutki stresu.
Owoc ten - podobnie jak arbuz - składa się w większości z wody, dlatego jest najczęściej wybieranym owocem przez osoby będące na odchudzającej diecie. Jest niskokaloryczny. W 100 g melona jest tylko 33,7 kalorii.
Niestety melony miodowe nie mogą być spożywane przez wszystkich. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go jeść osoby z cukrzycą.
Podobnie jest w przypadku osób cierpiących na stwierdzoną alergię na pyłki traw. Melon miodowy może być przyczyną alergii krzyżowej, czyli takiej, gdzie jeden alergen wywołuje reakcję alergiczną na inną grupę alergenów. U osób uczulonych na pyłki traw melon miodowy może wywołać reakcję alergiczną na np. owoce cytrusowe.
3. Zastosowanie melona
Melony stanowią dodatek do deserów lodowych, sałatek czy szejków. Ponieważ kalorie w melonie są w niedużej ilości to jest to owoc, który bardzo często stanowi składnik diety odchudzającej.
Melon może być także dodatkiem do szynki parmeńskiej, ryb i owoców morza. Melon jest również składnikiem balsamów i kremów do pielęgnacji.
3.1. Dodatek do szynki parmeńskiej
Melon miodowy może być składnikiem sałatek owocowych, jest także częstym dodatkiem do szynki parmeńskiej. Inne odmiany melona komponują się idealnie z owocami morza, a także z wszelkimi rodzajami lodowych deserów.
Ten owoc można dodawać też do koktajlu z truskawek i bananów. Jednak to nie tylko składnik potraw. Coraz częściej wyciąg z melona jest wykorzystywany w branży kosmetycznej - przykładowo w kremach nawilżających czy regenerujących.
4. Kaloryczność melona
Melon kantalupa to owoc w kształcie kuli o chropowatej brunatnej skórce, którą pokrywają zielone prążki i delikatne bruzdy. Waga to przedział od 0, 5 do 5 kg. Ta odmiana melona ma bardzo słodki i pomarańczowy miąższ, a przy samej skórce miąższ jest zielony. Kalorie w melonie tej odmiany to 34 kcal w 100 gramach.
Oprócz tego melon kantalupa to źródło magnezu, potasu, kwasu foliowego i cały zbiór witamin przykładowo witaminy z grupy B. Bardzo ważne jest również to, że ta odmiana to duża zawartość witaminy C.
Melon miodowy to inna odmiana. Ma owalny kształt, bardzo słodki miąższ, jego waga to maksymalnie 3, 6 kg. Kalorie w melonie miodowym to 36 kcal w 100 gr. owocu. W miąższu tego owocu można znaleźć nie tylko witaminy, ale również potas i kwas foliowy.
Inna odmiana to melon kasaba o okrągłym kształcie i gładkiej, żółtej skórce. Kalorie w melonie tego rodzaju to 28 kcal w 100 gr. Oprócz witamin, magnezu i potasu miąższ zawiera miedź.
Inne właściwości melona to bariera przed miażdżycą, pozytywny wpływ na wzrok i cerę, a także wzmocnienie płytki paznokci. Oprócz tego melon działa moczopędnie i wspomaga odkwaszanie organizmu.
Jest idealnym sposobem na wspieranie likwidacji wodnego cellulitu. Oprócz tego, że kalorie w melonie są niewielkie to składniki pozwalają na redukcję objawów stresu, przemęczenia, wpływają pozytywnie na koncentrację i pamięć.
5. Ile kalorii ma surowy melon miodowy?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 170 g (1 szklanka, kostka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 36,0 kcal | 61,2 kcal |
Białko | 0,54 g | 0,92 g |
Węglowodany | 9,09 g | 15,45 g |
Cukier | 8,12 g | 13,80 g |
Błonnik | 0,80 g | 1,36 g |
Tłuszcz | 0,14 g | 0,24 g |
Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,07 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,00 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,06 g | 0,10 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 18,00 mg | 30,6 mg |