Pasternak - właściwości (WIDEO)
Pasternak to warzywo korzenne podobne do pietruszki. Gotowany lub surowy jest słodki i łagodny w smaku.
Czy wiesz o tym, że wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz obiniża poziom cukru we krwi? Dowiedz się więcej o warzywie z Eurazji.
Warzywo korzeniowe pochodzące z Eurazji, wyglądem przypomina pietruszkę. Gotuj lub spożywaj na surowo. Pasternak jest słodki i łagodny w smaku. Jakie ma właściwości?
Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Walczy z wolnymi rodnikami. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia trawienie i metabolizm.
Sprzyja przy tym utracie wagi. To wszystko dzięki błonnikowi. Duża zawartość potasu, zapobiega wysokiemu ciśnieniu. Zmniejsza ryzyko niewydolności serca.
Witaminy C i E wspierają układ odpornościowy. Chronią przed chorobami i infekcjami. Obniżają ryzyko nowotworów i chorób serca.
Spożywanie pasternaku zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej czy udaru. To niepozorne warzywo, dostępne w większości sklepów ma dobroczynne działanie.
Pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Można go wykorzystać na wiele różnych sposobów, na przykład jako dodatek do sałatki, zupy czy sosu. Warto przemycać go również w diecie dzieci.
Warzywa dostarczają cennych składników odżywczych i witamin. Zapobiegają chorobom, wzmacniają odporność i zmniejszają ochotę na niezdrowe przekąski i słodycze.