Trwa ładowanie...

Pasternak - właściwości (WIDEO)

Zobacz film: "Pasternak - właściwości"

Pasternak to warzywo korzenne podobne do pietruszki. Gotowany lub surowy jest słodki i łagodny w smaku.

Czy wiesz o tym, że wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz obiniża poziom cukru we krwi? Dowiedz się więcej o warzywie z Eurazji.

Warzywo korzeniowe pochodzące z Eurazji, wyglądem przypomina pietruszkę. Gotuj lub spożywaj na surowo. Pasternak jest słodki i łagodny w smaku. Jakie ma właściwości?

Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Walczy z wolnymi rodnikami. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia trawienie i metabolizm.

Sprzyja przy tym utracie wagi. To wszystko dzięki błonnikowi. Duża zawartość potasu, zapobiega wysokiemu ciśnieniu. Zmniejsza ryzyko niewydolności serca.

Witaminy C i E wspierają układ odpornościowy. Chronią przed chorobami i infekcjami. Obniżają ryzyko nowotworów i chorób serca.

Spożywanie pasternaku zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej czy udaru. To niepozorne warzywo, dostępne w większości sklepów ma dobroczynne działanie.

Pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Można go wykorzystać na wiele różnych sposobów, na przykład jako dodatek do sałatki, zupy czy sosu. Warto przemycać go również w diecie dzieci.

Warzywa dostarczają cennych składników odżywczych i witamin. Zapobiegają chorobom, wzmacniają odporność i zmniejszają ochotę na niezdrowe przekąski i słodycze.

Oddżywiaj się zdrowo

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.