Pasztet wegetariański - z soczewicy, warzywny, pikantny pasztet z czarnej fasoli

Przepis na dobry pasztet wegetariański może się okazać wybawieniem dla osób na dietach odchudzających, chcących jeść więcej warzyw lub zmieniających dietę na warzywną. Istnieje wiele wersji pasztetu wegetariańskiego, dlatego znalezienie tego idealnego przepisu nie będzie trudne.

Pasztet wegetariański - z soczewicy, warzywny, pikantny pasztet z czarnej fasoliPasztet wegetariański - z soczewicy, warzywny, pikantny pasztet z czarnej fasoli

Pasztet wegetariański - z soczewicy

Wegetariański pasztet z soczewicy jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny jak na pasztet wegetariański. Co ważne jest on bardzo dobry na zimno, jak i na ciepło po usmażeniu na patelni. Składniki na przepis na pasztet wegetariański z soczewicą to:

  • 500 g czerwonej soczewicy;
  • 4 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 3 cebule;
  • 1 szklanka ryżu;
  • 1 szklanka płatków ryżowych;
  • 1/2 – 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej;
  • 1 czubata łyżka przyprawy curry;
  • sól;
  • czerwony pieprz do smaku;
  • 8 łyżek oliwy;
  • bułka tarta do wysypania blaszki;
  • ok. 125 ml mleka kokosowego lub wody (w sytuacji, gdy masa na pasztet wegetariański byłaby zbyt gęsta).

Przygotowanie:

Przepis na sycący pasztet z soczewicy

Soczewica jest bardzo dobrym składnikiem wegetariańskiego pasztetu
Soczewica jest bardzo dobrym składnikiem wegetariańskiego pasztetu © 123rf

Marchew i pietruszkę na pasztet wegetariański obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Przekładamy do miski. Ryż i soczewice wrzucamy do garnka i zalewamy wodą 3-4 palce ponad poziom ziaren. Solimy, dodajemy odrobinę oliwy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. W tym czasie większość wody zostanie wchłonięta. Wszystko razem z przesmażonymi warzywami mieszamy w misce. Po przestygnięciu dodajemy płatki ryżowe, skrobię ziemniaczaną i wyrabiamy. Gdy masa jest zbyt zbita, dodajemy odrobinę wody lub mleka kokosowego.

Blachę smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę na pasztet. Pasztet wegetariański wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę.

Pasztet wegetariański - warzywny

Pasztet wegetariański można przygotować dosłownie z każdego rodzaju warzyw. Składniki na pasztet wegetariański z warzyw możemy dowolnie modyfikować w zależności od pory roku. Poniżej przykładowy przepis na wegetariański pasztet warzywny:

• 5 marchwi; • 3 pietruszki; • 1 seler; • 500 g ziemniaków; • pęczek natki pietruszki; • ½ szklanki płatków ryżowych lub jakichkolwiek innych; • kilka łyżek oliwy; • 50 g margaryny bezmlecznej, lub masła; • sól; • pieprz czarny.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i ugniatamy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na oliwie i paru łyżkach wody, aż zmiękną. W misce mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do blaszki, a na wierzchu masy układamy margarynę lub masło. Pieczemy w 180 st. przez 50 minut.

Pasztet wegetariański - pikantny pasztet z czarnej fasoli

Pasztet wegetariański to nie zawsze musi być pasztet pieczony. Proponowany pikantny pasztet wegetariański jest doskonałą propozycję dla osób, które szukają zdrowej, warzywnej i wyrazistej alternatywy dla mięsnego pasztetu do smarowania. Składniki na wegetariański pasztet do smarowania:

• 1 puszka czerwonej fasoli; • 3 ząbki czosnku; • 1 duża cebula; • 6 łyżek oliwy lub oleju; • 2 ostre papryczki; • 2 łyżki octu winnego, lub jabłkowego; • ½ łyżeczki soli; • 1/3 łyżeczki mielonego kminu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Przygotowanie:

Fasolę na pasztet wegetariański gotujemy, odlewamy wodę i studzimy. Część wody można sobie zostawić, gdyby nasz pasztet wegetariański był zbyt gęsty. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na złoto. W ostatnim etapie wkładamy wszystkie składniki do malaksera. Papryczki chilli i czosnek lepiej dodawać stopniowo, aby pasztet nie był zbyt ostry. Gdy pasztet wegetariański jest zbyt gęsty, można dodać wody z gotowania lub oleju.

Źródła

  1. olgasmile.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka