Perła z polskich pól. Stopuje rozwój komórek rakowych
Idealna do bigosu czy surówek - kapusta, bo o niej mowa, jest częstym warzywem goszczącym na stołach Polaków. Mimo powszechnej opinii, że nie zawiera zbyt wielu witamin czy minerałów, jest bardzo zdrowa i przeciwdziała wielu chorobom.
1. Kapusta wcale nie taka pusta
Kapusta to jedno z najstarszych warzyw, liczące sobie aż cztery tysiące lat. Choć może sprawiać wrażenie "pustego" warzywa, w rzeczywistości jest bogata w witaminy i minerały. To, czego w niej brakuje, to kalorie - w 100 g znajdziemy jedynie 30 kcal.
Kapusta jest świetnym źródłem witaminy C - w 100 g znajduje się jej aż 47 mg, niemal tyle samo, co w pomarańczy. Jedna szklanka kapusty dziennie w zupełności zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Kapusta jest również bogata w błonnik, szczególnie korzystny dla jelit i serca, a największe jego ilości zawiera kapusta pekińska.
Dodatkowo dostarcza żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy oraz beta-karoten, silny przeciwutleniacz. Warto zwrócić uwagę na fioletową odmianę kapusty, która zawiera antocyjany - cenne flawonoidy, występujące także w papryce i owocach jagodowych. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
2. Dlaczego warto jeść kapustę?
Na początku XX wieku, czasopismo "American Medicine" informowało o zdolności kapusty do przeciwdziałania stanom zapalnym, które towarzyszą chorobom takim jak dna moczanowa, astma, choroby reumatyczne czy nowotwory. Badania potwierdziły, że indole i izotiocyjaniny w kapuście mają silne działanie przeciwnowotworowe.
Badania wykazały, że spożywanie kapusty dwa-trzy razy w tygodniu może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego o 40 proc. Podobny efekt zaobserwowano przy spożywaniu kapusty kiszonej, brukselki i brokułów.
Najnowsze badania opublikowane w "Immunity" pokazują, że u myszy karmionych kapustą komórki odpornościowe w jelitach lepiej chroniły organizm przed stanami zapalnymi i nowotworami.
Dziś wiemy, że warzywa kapustne skutecznie chronią przed rakiem piersi, prostaty, trzustki, płuc, a także białaczką i glejakiem. Wśród najskuteczniejszych związków przeciwnowotworowych jest sulforafan, który znajduje się też w brokułach i ich kiełkach.
Do innych warzyw kapustnych o silnym działaniu przeciwnowotworowym należą: brukiew kalarepa, rzodkiewka, kalafior, rzeżucha rzepa, jarmuż chrzan i gorczyca.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl