Trwa ładowanie...

Czerwona kapusta - właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Avatar placeholder
25.03.2024 10:04
Czerwona kapusta jest bardzo zdrowa. Smakuje świetnie gotowana, smażona, kiszona, surowa.
Czerwona kapusta jest bardzo zdrowa. Smakuje świetnie gotowana, smażona, kiszona, surowa. (123rf)

Czerwona kapusta to warzywo, które powinno stanowić element zrównoważonej diety. Ponieważ jest bogata w różnorodne składniki odżywcze, jej spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakie są popularne sposoby przygotowania czerwonej kapusty?

spis treści

1. Co to jest czerwona kapusta?

Czerwona kapusta, ściślej mówiąc, kapusta głowiasta czerwona (B. oleracea var. capitata f. rubra) to mniej popularna odmiana kapusty (szerzej rozpowszechniona jest kapusta głowiasta biała).

Kapusta warzywna głowiasta, nazywana kapustą głowiastą, jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, wyłącznie w uprawie. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.

Czerwona kapusta, która wyróżnia się intensywnym, czerwonofioletowym kolorem (to zasługa obecnych w liściach antocyjanów) w niektórych rejonach Polski nazywana jest kapustą modrą (tak jak przygotowywana z niej potrawa). Jej główki o twardych, zbitych liściach są zazwyczaj niewielkie lub średniej wielkości.

Zobacz film: "Ogranicz mięso podczas upałów"

2. Czerwona kapusta - minerały i witaminy

Jakie składniki odżywcze są obecne w czerwonej kapuście? To przede wszystkim witaminy oraz minerały, takie jak:

  • witamina A, witamina C, witaminę D, witamina K, witamina E oraz witaminy z grupy B, to jest pirydoksyna (B6), kobalamina (B12), tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3 – kwas nikotynowy) oraz kwas pantotenowy (B5), cholina (nazywaną również witaminą B4)
  • potas, siarka, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor.

Warzywo jest również źródłem błonnika i betainy (aminokwas i pochodna glicyny, jednego z najprostszych aminokwasów białkowych) oraz antocyjanów, które mają właściwości przeciwutleniające.

Dzięki temu chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się organizmu i rozwoju zmian nowotworowych w komórkach. Warto wiedzieć, że czerwona kapusta zawiera więcej przeciwutleniaczy (witamina C, karotenoidy i flawonoidy) niż kapusta biała.

Warto także pamiętać, że czerwona kapusta jest niskokaloryczna. Porcja 100 gramów warzywa dostarcza zaledwie 30 kcal. Obecne w niej jest również białko (1,4 g), tłuszcz (0,2 g), węglowodany (7 g).

3. Jakie korzyści zdrowotne daje spożywanie czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta to warzywo zasobne w witaminy, minerały i inne wartościowe substancje, które mają pozytywny wpływ na organizm. Okazuje się, że jej spożywanie:

  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie,
  • wspiera organizm w zwalczaniu anemii,
  • działa antyalergicznie,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi,
  • wspomaga procesy metaboliczne,
  • poprawia trawienie i reguluje perystaltykę jelit, może pomóc w zapobieganiu zaparciom i innym problemom trawiennym,
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • ma właściwości wzmacniające i przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego i piersi.

4. Co z czerwonej kapusty?

Co zrobić z czerwonej kapusty? Można ją jeść na surowo, w postaci surówek i sałatek, tak na ostro, jak i na słodko. Warto łączyć z innymi warzywami, takimi jak ogórki, pomidory, papryka czy awokado oraz dodawać do niej dressingi na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny lub octu.

Dobrze smakuje czerwona kapusta z dodatkiem jabłek, cebuli, octu jabłkowego, cynamonu i szczyptą cukru (lub dodatkiem miodu).

Warzywo wykorzystuje się również przygotowywania dań gotowanych, duszonych, zasmażanych. Dobrym pomysłem jest także czerwona kapusta marynowana i kiszona. Warty uwagi jest także świeży sok z liści czerwonej kapusty. Czerwona kapusta jest ceniona nie tylko ze względu na swój smak i wartości odżywcze, ale także intensywną barwę, która dodają atrakcyjności różnym daniom.

Najczęściej czerwoną kapustę serwuje się jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs i ciemnych sosów, kopytek i klusek śląskich bądź pierogów. Można ją również dodawać do zup i potraw mięsnych.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Aby przygotować surówkę z czerwonej kapusty, pokrój ją na cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą i pieprzem, możesz dodać miód lub cukier.

W miseczce wymieszaj ocet jabłkowy (3 łyżki) z olejem roślinnym (2 łyżki). Wlej sos i dokładnie wymieszaj. Do surówki można też dodać startą marchew, poszatkowaną cebulę lub natkę pietruszki, a nawet jabłko.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze