Pierś z indyka – dlaczego i jak warto ją jeść?
Pierś z indyka jest mięsem smacznym, zdrowym i chudym. Lubią je i dorośli, i dzieci. To wdzięczny i uniwersalny produkt spożywczy, z którego łatwo można przygotować wiele potraw. Te sprawdzą się zarówno w roli dania obiadowego, jak i domowej wędliny. Lista korzyści wynikających ze spożywania mięsa indyka jest bardzo długa. Co warto wiedzieć?
1. Dlaczego warto jeść pierś indyka?
Pierś z indyka to porcja mięsa pochodząca z indyka domowego (Meleagris gallopavo gallopavo var. domesticus). To ptak hodowlany z rodziny kurowatych, który został udomowiony przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Do Europy sprowadził go Giovanni Caboto w 1497 roku. Do Polski indyk trafił w XVII wieku.
Mięso indycze polecają lekarze i dietetycy. Dlaczego? Okazuje się, że ma ono wysoką wartość odżywczą, jest przy tym stosunkowo niskokaloryczne i lekkostrawne. Pierś indyka bez skóry jest najchudszym mięsem. Jest w niej także bardzo mało cholesterolu.
Pierś z indyka wyróżnia także niska zawartość tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych. Ograniczenie ich spożywania pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Cechuje ją także wysoka zawartość białka, które wpływa na wzrost oraz utrzymanie masy mięśniowej i kostnej.
Ponadto pierś indyka to doskonałe źródło:
- witaminy D, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- witamin z grupy B (zwłaszcza witamin B6 i B12),
- selenu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, a i pomaga usuwać wolne rodniki,
- cynku, który pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę,
- potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- fosforu, który wchodzi w skład kości i kwasów nukleinowych.
Warto pamiętać, że mięso z indyka jest dobre dla alergików, ponieważ uczula najrzadziej (jeśli chodzi o mięso, najczęściej uczula wołowina i wieprzowina). Ma to związek z tym, że indyk zawiera wiele dobrze przyswajalnego białka, ale i podczas chowu jest o wiele rzadziej karmiony antybiotykami czy innymi sztucznymi substancjami, które mogą wywołać reakcję alergiczną.
2. Co można zrobić z fileta z indyka na obiad?
Mięso z indyka, zwłaszcza pierś, ma wiele zalet. Jest nie tylko zdrowie i smaczne, ale i uniwersalne. Można z niego przygotować wiele różnych potraw, a i przyrządzać je na wiele sposobów.
Doskonale smakuje pierś kurczaka o łagodnym smaku, jak i zdecydowanym, ponieważ mięso doskonale współgra także w pikantnymi składnikami czy słodkimi owocami. Co ważne, potrawy piersią indyka w roli głównej są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonała alternatywa dla piersi z kurczaka.
W Polsce najpopularniejszym daniem z piersi indyka są panierowane kotlety. To plaster indyczego mięsa przyprawiony solą i pieprzem, obtaczany w jajku i bułce tartej, często również mące. Ale z tego kawałka mięsa indyczego można zrobić wiele innych rarytasów.
Każda pani domu czy pan domu ma z pewnością swój autorski, sprawdzony przepis na:
- pulpeciki,
- sakiewki,
- burgery,
- medaliony,
- eskalopki,
- steki,
- szaszłyki,
- sznycle,
- gulasz,
- kieszonki,
- filet z indyka duszony w sosie, na przykład pieczarkowo-śmietanowym lub koperkowym,
- faszerowaną pieczeń, która jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno,
- filet z indyka z piekarnika.
To doskonałe danie obiadowe, ale i domowa wędlina do kanapek (pokrojony w cieniutkie plasterki). Nie można zapomnieć, że pierś indyka fantastycznie smakuje podana w postaci sznycli w sosie lub roladek.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Jak zrobić miękką pierś z indyka?
Wielu osobom mięso z indyka kojarzy się z czymś suchym i niesmacznym. Jak zatem zrobić miękką pierś z indyka? Okazuje się, że to proste. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad:
- mięso wcześniej należy zamarynować, by nabrało odpowiedniego smaku. Marynatę można komponować dowolnie. Przyda się sól, pieprz, czosnek, curry, słodka papryka, oliwa, miód, musztarda, sok z cytryny – wedle uznania. Należy jednak zachować ostrożność w dawkowaniu przypraw, ponieważ smak indyczego mięsa można szybko przytłumić aromatem ziół. Pierś indyka można także marynować w maślance lub gęstym jogurcie z przyprawami i po 45 minutach smażyć na niewielkiej ilości gorącej oliwy,
- podczas smażenia lub pieczenia uważać, by nie przesuszyć mięsa. Oznacza to, że należy ograniczyć czas obróbki termicznej. Tylko tak można zrobić soczystą pierś z indyka z patelni czy piekarnika. Zbyt długo smażona czy pieczona będzie twarda i włóknista, a przy tym sucha. Orientacyjny, optymalny czas pieczenia to 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (jeśli jest to filet ważący około 800 g),
- zaniechać rozbijania mięsa na kotlety, ponieważ piersi indyka są miękkie, a rozgniatanie włókien powoduje wyciekanie soku,
- dobrym sposobem na pierś indyka z piekarnika jest użycie rękawa do pieczenia lub obłożenie mięsa plastrami cebuli. Dzięki temu mięso się nie wysusza podczas pieczenia,
- nie kroić mięsa zaraz po upieczeniu, ponieważ wypłyną z niego soki. Po wyjęciu z piekarnika filet z indyka musi postać kilka minut, by przestygnąć i odpocząć.