Trwa ładowanie...

Pij bez obaw. Chroni przed nadciśnieniem, cukrzycą i marskością wątroby

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 25.04.2024 13:13
Tyle filiżanek warto pić. Obniży ciśnienie krwi, ochroni przed cukrzycą
Tyle filiżanek warto pić. Obniży ciśnienie krwi, ochroni przed cukrzycą (Getty Images)

Nadciśnienie w Polsce dotyka co najmniej 10 mln osób. Można byłoby temu zapobiec, modyfikując czynniki ryzyka. Ograniczenie stresu, zdrowa dieta i ruch? Owszem, ale jest coś jeszcze. Cztery filiżanki kawy dziennie w sposób istotny mogą obniżać zarówno skurczowe jak i rozkurczowe ciśnienie krwi.

spis treści

1. Kawa obniża ciśnienie krwi

Dane NFZ wskazują, że ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi w Polsce zmaga się co najmniej dziesięć milionów osób - tyle w 2021 r. wykupiło leki stosowane w terapii nadciśnienia. W rzeczywistości chorych może być znacznie więcej, bo schorzenie latami może nie dawać żadnych objawów. Po cichu sieje spustoszenie w organizmie, prowadząc do niewydolności serca lub nerek, udaru mózgu czy zawału serca.

Profilaktyka opiera się m.in. na aktywności fizycznej, zdrowej, nieprzetworzonej diecie czy zrezygnowaniu z używek. Bynajmniej nie kawy. Mit mówiący o tym, że kawa jest sprawcą nadciśnienia, obalony został już dawno. Badania wskazują, że kofeina może w sposób krótkotrwały podnosić poziom ciśnienia tętniczego krwi, szczególnie u osób, które kawę piją tylko sporadycznie. Regularne spożywanie kawy kształtuje tolerancję na działanie kofeiny, a jednocześnie może wręcz stanowić element profilaktyki chorób układu krążenia.

Zobacz film: "Kawa chroni przed parkinsonem"

Metaanaliza oparta na grupie 1,3 mln osób, której wyniki ukazały się na łamach "Circulation", wskazuje, że już półtorej filiżanki kawy dziennie zmniejsza o 11 proc. ryzyko choroby wieńcowej. Inne badania sugerują, że trzy filiżanki napoju dziennie mogą również aż o 17 proc. zmniejszać ryzyko udaru mózgu.

Regularne picie kawy może chronić przed nadciśnieniem
Regularne picie kawy może chronić przed nadciśnieniem (Pixabay)

- Kawa nie tylko nie podwyższa ciśnienia tętniczego, ale może u wielu osób zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny obawiać się skoków ciśnienia tętniczego po wypiciu kawy – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, wieloletni Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia.

2. Chroni przed cukrzycą, chorobami wątroby

Kawa może pomóc w pokonaniu zmęczenia, znużenia i senności, poprawiać koncentrację i pamięć w przypadku zbyt niskiego ciśnienia krwi. Jak wyjaśnia ekspert, nie ma to jednak związku z podniesieniem ciśnienia.

- Zawarta w kawie kofeina hamuje w mózgu, w mięśniach i w sercu działanie enzymu fosfodiesterazy, przez co komórki wymienionych narządów mają więcej energii i mogą przez pewien czas szybciej i efektywniej pracować. Powoduje to, że nasze myślenie, kojarzenie, koncentracja są lepsze i chętniej podejmujemy wyzwania dnia codziennego, w tym również rekreacyjną aktywność sportową - wyjaśnia ekspert.

Korzyści z picia kawy są znacznie szersze. Na łamach "Alimentary Pharmacology and Therapeutics" naukowcy dowiedli, że cztery filiżanki mogą redukować ryzyko marskości wątroby aż o 65 proc. Inne doniesienia sugerują, że mała czarna chroni przed cukrzycą typu 2, a nawet nowotworami.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze