Trwa ładowanie...

Pij chociaż raz dziennie. Wysoki cholesterol nie będzie twoim problemem

Avatar placeholder
04.09.2023 17:33
Dbają o różnorodność mikroflory jelitowej i chronią przed chorobami. Koniecznie włącz do diety
Dbają o różnorodność mikroflory jelitowej i chronią przed chorobami. Koniecznie włącz do diety (Getty Images)

Spożywanie fermentowanych produktów korzystnie wpływa na nasze zdrowie. W diecie mają one specjalne znaczenie, a ich wpływ pomaga nie tylko zapobiegać wielu dolegliwościom, ale także je leczyć.

spis treści

1. Zalety maślanek, kefirów i jogurtów

W procesie wytwarzania mlecznych produktów fermentowanych udział biorą kultury bakterii. To właśnie dzięki tym mikroorganizmom jogurty, kefiry i maślanki mają charakterystyczny smak oraz szereg korzyści zdrowotnych.

Spożywane wraz z produktami mlecznymi bakterie mają niebywale korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową i stymulują układ odpornościowy. Fermentowane napoje są także cennym źródłem wartościowych składników pokarmowych.

W kefirach, jogurtach i maślankach przede wszystkim znajduje się mnóstwo pełnowartościowego białka o zbilansowanym składzie aminokwasowym. Są one także świetnym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu i potasu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Mikroorganizmy ułatwiają proces trawienia tłuszczu, co wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem soków trawiennych. Właśnie z tego powodu są zalecane osobom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

2. Równowaga w jelitach

Regularne spożywanie fermentowanych napojów mlecznych hamuje wzrost i aktywność szkodliwych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Tego typu produkty mają właściwości antybakteryjne i pomagają zachować równowagę mikroflory jelitowej.

Nasz mikrobiom może zostać zakłócony przez wiele czynników, w tym długotrwałe lub częste stosowanie antybiotyków, terapie radiacyjne, zatrucia pokarmowe, a nawet stres. Wszystko to prowadzi do kłopotów z jelitami.

Fermentowane produkty ze specjalnymi kulturami bakterii nie tylko pomagają zachować różnorodność mikroflory, ale również łagodzą dolegliwości jelitowe, takie jak biegunki, wzdęcia i zaparcia.

Wprowadzenie jogurtu, maślanki lub kefiru do codziennej diety chroni organizm przed rozwojem mikroflory gnilnej i chorobotwórczej. Mikroorganizmy przyczyniają się do zdrowego poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze