Trwa ładowanie...

Pilnie wycofują kostki rosołowe. GIS podał powód

Avatar placeholder
Bianka Koralewska 24.09.2024 15:59
Kupiłeś do rosołu? Lepiej od razu zwróć lub wyrzcuć
Kupiłeś do rosołu? Lepiej od razu zwróć lub wyrzcuć (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu kostek rosołowych marki "Vegeta". Powodem tej decyzji jest możliwa obecność metalowych elementów. Ostrzegają przed spożywaniem produktów objętych komunikatem.

spis treści

1. Wycofują partię popularnych kostek rosołowych

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Informuje w nim o możliwej obecności fragmentów metalu w kostkach rosołowych „Vegeta”. Ostrzeżenie to jest wynikiem informacji uzyskanych przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.

Szczegóły dotyczące produktu:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Nazwa: Vegeta Natur Kostka wołowa 60 g Numer partii: 2706241 Data minimalnej trwałości: 27.08.2025 Producent: Podravka d.d., Ante Starčevića 32, Koprivnica, 48000 Chorwacja Dystrybutor: Podravka Polska Sp. z o.o., ul. Cypryjska 72, 02-761 Warszawa

Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu dystrybutor natychmiast uruchomił procedurę wycofania kostek rosołowych z rynku. Jak poinformowano, działanie te obejmują: poinformowanie odbiorców o zagrożeniu, przygotowanie informacji dla konsumentów dostępnej w punktach sprzedaży oraz zamieszczenie ostrzeżenia na stronach internetowych producenta.

Z kolei konsumenci proszeni są o nieużywanie kostek rosołowych z wymienionych partii. Osoby, które je kupiły, proszone są o zwrot produktu do sklepu, w którym został zakupiony.

2. Dlaczego kostka rosołowa nie jest zdrowa?

Kostki rosołowe, choć wygodne w użyciu, często zawierają składniki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ich niekorzystny wpływ na zdrowie związany jest ze znajdującymi się w nich składnikami, takimi jak sól, sztuczne dodatki czy tłuszcze trans.

Wysoka zawartość soli może prowadzić do nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych związanych z układem krążenia. Sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu,u niektórych osób może powodować bóle głowy i reakcje alergiczne. Z kolei tłuszcze trans mogą zwiększać ryzyko chorób serca.

Kostki rosołowe zazwyczaj nie dostarczają wielu wartości odżywczych, a ich głównym składnikiem jest sól i tłuszcz. Lepiej postawić na naturalne alternatywy, takie jak domowe buliony przygotowane ze świeżych składników.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze