Trwa ładowanie...

Podnosi cholesterol i sprzyja otyłości. Prawdziwa bomba kalorii

Avatar placeholder
03.02.2024 16:02
Ulubiony dodatek do kanapek podnosi cholesterol i sprzyja otyłości
Ulubiony dodatek do kanapek podnosi cholesterol i sprzyja otyłości (Getty Images)

Ser to nieodłączny element lodówki wielu Polaków. Jedni preferują ser żółty, a inni wolą topiony. Dzieci również chętnie sięgają po kanapki z tym dodatkiem, ale jest z nim pewien problem. Regularne sięganie po serki topione może poważnie odbić się na naszym zdrowiu.

spis treści

1. Pochodna sera

Wariantów serków topionych jest cała masa, w smakach można przebierać bez końca. Często lądują nie tylko na kanapkach, ale są także popularnym dodatkiem do zup i różnego rodzaju sosów.

Choć wydają się smaczne, eksperci nie mają dobrych wieści - serki topione to sama chemia, ich skład bowiem pozostawia wiele do życzenia. Ten produkt jest pochodną sera i zalicza się do kategorii produktów wysoko przetworzonych.

Jednym z argumentów, które za tym przemawiają, jest bardzo długa data przydatności do spożycia. Serki topione długo mogą leżeć w lodówce i nie zepsują się ze względu na obecność wielu konserwantów.

Zobacz film: "Alarmujące wyniki. Fatalna wiadomość dla wszystkich mężczyzn"

Eksperci zauważają też, że ser w tym kanapkowym dodatku w rzeczywistości jest rozdrobnionym twarogiem. Po podgrzaniu i wymieszaniu uzyskuje pożądaną konsystencję.

2. Szkodliwe składniki

Kanapka z serem topionym dostarcza sporą ilość kalorii, ale praktycznie jest pozbawiona składników odżywczych. 100 g takiego produktu to aż 300 kcal. To nie tylko bomba kaloryczna, ale kopalnia niezdrowych substancji.

W serkach znajdziemy polifosforany (E450, E452 oraz E339), utwardzone tłuszcze roślinne, ogromne ilości cukru oraz soli. W składzie nie brakuje też barwników i sztucznych aromatów. Następnym razem warto więc rzucić okiem na etykietę.

Jako że jest to produkt wysoko przetworzony, regularne spożywanie go nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Przez obecność utwardzonych tłuszczów roślinnych podnosi poziom cholesterolu i niekorzystnie wpływa na serce.

Fosforany mają negatywny wpływ na nasz organizm, gdyż prowadzą do ubytków wapnia, co sprzyja rozwojowi osteoporozy. Niektóre sztuczne substancje mogą z kolei powodować alergie, szczególnie u dzieci.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze