Pogromczyni cholesterolu i wysokiego ciśnienia. Wciąż niedoceniana w Polsce
Czarna rzepa to stosunkowo tanie warzywo, które niestety rzadko trafia do koszyków zakupowych Polaków. Okazuje się, że ta wyrazista w smaku bulwa obfituje w cenne składniki odżywcze i wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Wspomaga walkę z bakteriami i wirusami, wzmacnia odporność i przyspiesza metabolizm. Dlaczego warto ją jeść codziennie?
1. Co to jest czarna rzepa?
Czarna rzepa to okrągłe, ciemne warzywo, przypominające nieco buraka. Należy do rodziny warzyw kapustowatych, bywa wykorzystywana do celów kulinarnych, jak i jako pasza dla zwierząt.
Rzepa jest śnieżnobiała w środku, ma ostry, intensywny smak, jest też bardzo soczysta. Stanowi świetny dodatek do rozmaitych sałatek i surówek, ale można znaleźć ją również w szamponach, maskach i odżywkach do włosów, a także kremach do twarzy i ciała.
2. Zastrzyk witamin i składników odżywczych
Czarna rzepa obfituje w witaminy z grupy B wspomagające pracę układu nerwowego, a także witaminę C i A, które wzmacniają odporność, poprawia kondycję skóry i wspomaga zdrowie oczu.
W składzie obecny jest również wapń, potas i magnez - pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Rzepa obfituje dodatkowo w związki siarki i fitoncydów - naturalnych substancji, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów. Z tego względu czarna rzepa chroni przed wystąpieniem infekcji i wspiera system immunologiczny.
3. Czarna rzepa sprzyja odchudzaniu
Związki siarki poza właściwościami przeciwwirusowymi i antybakteryjnymi wykazują korzystny wpływ na metabolizm i przemianę materii. Obecne w składzie olejki eteryczne wspomagają również produkcję soków żołądkowych, a także wspierają działanie jelit oraz wątroby.
Czarna rzepa powinna znaleźć się w jadłospisie osób z chorobami układu pokarmowego oraz spowolnionym metabolizmem. Warzywo sprzyja usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii i toksyn, redukuje problem z zaparciami i dostarcza cennego błonnika pokarmowego. Jest też niskokaloryczna i sycąca, co jest dobrą informacją dla osób będących na diecie odchudzającej.
4. Czarna rzepa na serce
Rzepa wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i wykazuje korzystny wpływ na serce. Dodatkowo reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i redukuje zaburzenia rytmu serca.
Czarna rzepa powinna trafić do menu osób obciążonych chorobami kardiologicznymi oraz pacjentów zmagającymi się z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
5. Cenny składnik produktów kosmetycznych
Czarna rzepa to popularny składnik szamponów, odżywek i masek, które pozytywnie wpływają na wygląd i kondycję włosów. Często trafia również do składów kremów do cery trądzikowej i tłustej.
Czarna rzepa normalizuje wydzielanie sebum, również w przypadku często przetłuszczającej się skóry głowy. Ma też dobroczynny wpływ na kondycję paznokci i rzęs.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl