Pogromczyni cholesterolu i wysokiego ciśnienia. Wciąż niedoceniana w Polsce
Czarna rzepa to stosunkowo tanie warzywo, które niestety rzadko trafia do koszyków zakupowych Polaków. Okazuje się, że ta wyrazista w smaku bulwa obfituje w cenne składniki odżywcze i wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Wspomaga walkę z bakteriami i wirusami, wzmacnia odporność i przyspiesza metabolizm. Dlaczego warto ją jeść codziennie?
W tym artykule:
Co to jest czarna rzepa?
Czarna rzepa to okrągłe, ciemne warzywo, przypominające nieco buraka. Należy do rodziny warzyw kapustowatych, bywa wykorzystywana do celów kulinarnych, jak i jako pasza dla zwierząt.
Rzepa jest śnieżnobiała w środku, ma ostry, intensywny smak, jest też bardzo soczysta. Stanowi świetny dodatek do rozmaitych sałatek i surówek, ale można znaleźć ją również w szamponach, maskach i odżywkach do włosów, a także kremach do twarzy i ciała.
Zastrzyk witamin i składników odżywczych
Czarna rzepa obfituje w witaminy z grupy B wspomagające pracę układu nerwowego, a także witaminę C i A, które wzmacniają odporność, poprawia kondycję skóry i wspomaga zdrowie oczu.
W składzie obecny jest również wapń, potas i magnez - pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Rzepa obfituje dodatkowo w związki siarki i fitoncydów - naturalnych substancji, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów. Z tego względu czarna rzepa chroni przed wystąpieniem infekcji i wspiera system immunologiczny.
Czarna rzepa sprzyja odchudzaniu
Związki siarki poza właściwościami przeciwwirusowymi i antybakteryjnymi wykazują korzystny wpływ na metabolizm i przemianę materii. Obecne w składzie olejki eteryczne wspomagają również produkcję soków żołądkowych, a także wspierają działanie jelit oraz wątroby.
Czarna rzepa powinna znaleźć się w jadłospisie osób z chorobami układu pokarmowego oraz spowolnionym metabolizmem. Warzywo sprzyja usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii i toksyn, redukuje problem z zaparciami i dostarcza cennego błonnika pokarmowego. Jest też niskokaloryczna i sycąca, co jest dobrą informacją dla osób będących na diecie odchudzającej.
Czarna rzepa na serce
Rzepa wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i wykazuje korzystny wpływ na serce. Dodatkowo reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i redukuje zaburzenia rytmu serca.
Czarna rzepa powinna trafić do menu osób obciążonych chorobami kardiologicznymi oraz pacjentów zmagającymi się z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Cenny składnik produktów kosmetycznych
Czarna rzepa to popularny składnik szamponów, odżywek i masek, które pozytywnie wpływają na wygląd i kondycję włosów. Często trafia również do składów kremów do cery trądzikowej i tłustej.
Czarna rzepa normalizuje wydzielanie sebum, również w przypadku często przetłuszczającej się skóry głowy. Ma też dobroczynny wpływ na kondycję paznokci i rzęs.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.