Polacy je uwielbiają. Wyrzucisz, gdy zobaczysz, co w nich siedzi
Wydają się zdrowszą alternatywą dla wędzonej szynki, czasami zastępują masło czy margarynę, bardzo lubią je dzieci. Każdy znajdzie swój smak, bo serki fromage, kanapkowe czy topione stanowią niezwykle liczną grupę produktów spożywczych. Naturalne, z ziołami, papryką, czosnkiem. A tak naprawdę? Lista składników bywa jeszcze dłuższa niż liczba konfiguracji smakowych.
Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały minionego roku.
1. Serek na kanapkę. Co powinien zawierać?
Sięgamy po nie chętniej niż po twaróg w kostce czy sery żółte, bo świetnie nadają się do smarowania pieczywa, a nawet zagęszczania czy zabielania sosów. Do tego smakują świetnie i znajdują swoich amatorów nawet wśród tych, którzy na widok białego sera kręcą nosem.
Serki typu fromage powstają na bazie twarogu z mleka krowiego lub tłustej śmietanki z dodatkami smakowymi. Podstawowym jest oczywiście sól, do innych mogą należeć przyprawy i zioła, chrzan, aromaty naturalne. A jak powstaje ser topiony?
- Produkcja serów topionych polega na podgrzaniu sera żółtego z dodatkiem masła i serwatki w proszku. Dodatkowo zwiększona w nich jest kaloryczność i zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, mniejsza zawartość witamin i składników odżywczych przez dodatkową obróbkę – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk, mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.
- Wszystkie sery są na pewno źródłem białka. Można więc powiedzieć, że produkty nabiałowe dostarczają nam pełnego garnituru aminokwasów, łącznie z tymi egzogennymi – tłumaczy, dodając, że w pierwszej kolejności warto sięgać po sery twarogowe i sery żółte.
Fromage i topione mogą być prawdziwymi bombami kalorii i cholesterolu – zaledwie 100 g serka może mieć 380 kCal i aż 86 g tłuszczu. Osoby borykające się z zaburzeniami lipidowymi powinny sięgać po serki kanapkowe i topione z umiarem, ostrożność powinni zachować także nadciśnieniowcy. Niektóre z produktów mogą zawierać niemal 400 mg sodu na 100 g. Nadmiar soli w diecie jest jednym z najistotniejszych czynników dietetycznych wpływających negatywnie na układ krążenia.
2. Uwaga na te składniki
Nie tylko umiar, ale przede wszystkim rozsądek i czujność muszą zachować wszyscy, którzy lubią smak tego typu serków. Zanim włożymy jeden z nich do koszyka, warto przestudiować skład produktu.
Uważaj na takie dodatki jak:
- guma guar i guma ksantanowa – guma guar może wywoływać reakcje alergiczne, w nadmiarze, podobnie jak guma ksantanowa, sprzyja wzdęciom, nudnościom, a nawet może powodować wymioty i biegunki,
- oleje roślinne częściowo utwardzone (kokosowy, palmowy, rzepakowy) – tłuszcze trans należą do najbardziej szkodliwych – promują stan zapalny w organizmie, zwiększają ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia,
- cukier – zwiększa kaloryczność, sprzyja otyłości i chorobom układu krążenia,
- mączka chleba świętojańskiego – to naturalnego pochodzenia emulgator, którego szkodliwości nie dowiedziono, jednak jest niepotrzebny w serkach,
- sorbinian potasu – to konserwant uznany za bezpieczny dla zdrowia, jednak w przypadku serków kanapkowych – zupełnie zbędny,
- skrobia modyfikowana – podobnie jak sorbinian nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia, jednak jest tylko "zapychaczem".
W serkach, zwłaszcza topionych, można też znaleźć barwniki, w tym szkodliwy karagen, poli- i difosforany czy fosforan sodu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl