Trwa ładowanie...

Problemy z żołądkiem to dopiero początek. Fatalne dla żołądka, zaburzają trawienie

 Katarzyna Prus
09.03.2023 11:40
Warzywa kiszone są zdrowsze, niż konserwowe
Warzywa kiszone są zdrowsze, niż konserwowe (Getty Images)

Uwielbiane przez Polaków warzywa konserwowe nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Z pewnością nie zastąpią tych surowych, a ich nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Dlaczego tak się dzieje i na co trzeba uważać?

spis treści

1. Konserwowe nie tak zdrowe

Sam proces konserwowania utrwala żywność, dzięki czemu dłużej nadaje się ona do jedzenia. Okres przydatności takich produktów to nawet kilka lat. Pewne ryzyko mogą jednak stwarzać opakowania, w których jest sprzedawana.

Warzywa konserwowe nie są tak zdrowe, jak się wydaje
Warzywa konserwowe nie są tak zdrowe, jak się wydaje (Getty Images)
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jak wskazuje portal dietetycy.org.pl, wątpliwości może budzić aluminium i bisfenol A, które zawierają puszki, w których znajduje się konserwowa żywność.

Aluminium może zagrażać prawidłowemu funkcjonowaniu układów: krwionośnego, rozrodczego i nerwowego, a także przyczyniać się do chorób tarczycy i demencji.

Z kolei bisfenol A to związek, który może sprzyjać wielu poważnym dolegliwościom, w tym zaburzeniom w funkcjonowaniu układu hormonalnego, a nawet nowotworom.

Co prawda Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zapewnia, że te ilości są bezpieczne dla zdrowia, ale warto zwracać uwagę na produkty mocno kwaśne, słone, które bardziej oddziałują na opakowanie.

2. Konserwowa żywność nie jest obojętna dla zdrowia

Nie tylko sposób przygotowania, ale również skład marynat używanych do konserwacji może być szkodliwy dla zdrowia. Nadmiar octu spirytusowego, na bazie którego powstają, może podrażniać śluzówkę żołądka i zaburzać trawienie. U niektórych osób może powodować problemy z jelitami.

Powinny ich unikać szczególnie osoby, które już mają dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ocet może nasilić objawy związane z refluksem.

Na pewno bezpieczniejszą opcją będą domowe przetwory w słoikach. Do ich przygotowania świetnie nadają się m.in. ogórki, papryka, cukinia czy patisony. Znacznie lepszą alternatywą będzie też ocet jabłkowy.

Warto też mieć świadomość, że żywność konserwowa nie jest tak korzystna dla zdrowia jak kiszonki. Podczas procesu konserwacji wysoka temperatura niszczy korzystne drobnoustroje. Natomiast podczas kiszenia żywność przekształca się w naturalny probiotyk.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze