Ogórki konserwowe - właściwości odżywcze, w kuchni, przepis

Jesień jest okresem, w którym warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie przetworów z warzyw i owoców. Jednak, aby były one trwałe i miały odpowiedni smak muszą być wykonane według sprawdzonego przepisu. Jednym z częściej wykorzystywanych warzyw do przetworów domowych są zielone ogórki gruntowe. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Ogórki są doskonałym źródłem wielu witamin i innych składników odżywczych. Sprawdź jak w prosty i szybki sposób można samodzielnie przygotować ogórki konserwowe.

Ogórki konserwowe - właściwości odżywcze, w kuchni, przepisOgórki konserwowe - właściwości odżywcze, w kuchni, przepis
Źródło zdjęć: © Flickr

Właściwości odżywcze ogórków konserwowych

Ogórki konserwowe są produktem spożywczym, który dostarcza w czasie mroźnej i długiej zimy wielu niezbędnych składników naszemu organizmowi. Ogórki konserwowe zawierają między innymi dużą ilość witamin takich jak: witamina C, witamina A, witamina D, witamina E, witamina K1 oraz witaminy z grupy B. Ogórki konserwowe to również wiele substancji zasadowych (odkwaszających organizm), sole mineralne, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, białko), węglowodany, błonnik pokarmowy.

Ogórki konserwowe w kuchni

Ogórki konserwowe są zazwyczaj wykorzystywane w kuchni, jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Ogórki konserwowe są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych i surówek. Ogórki konserwowe to produkt niskokaloryczny, ponieważ 100 g zawiera jedynie 15 kcal. Konserwowanie ogórków jest świetnym sposobem na przedłużenie ich trwałość. Co bardzo ważne jest to proces prosty i tani.

Przepisy na ogórki konserwowe

Dostępne są różne przepisy na ogórki konserwowe. Poniżej przedstawiamy jeden z bardziej popularnych. Samodzielne wykonanie klasycznych ogórków konserwowych nie jest trudne, wystarczy stosować się do wskazówek i używać świeżych produktów.

Jak przechowywać ogórki?

Przepis na ogórki konserwowe. Do przygotowania ogórków konserwowych są potrzebne takie składniki jak: ogórki zielone, dwie łyżeczki cukru, cztery szklanki wody, 75 ml octu 10%, jedna łyżeczka soli, gorczyca, dwa ziarenka ziela angielskiego, koper, liść laurowy, czosnek, * marchew.

W pierwszej kolejności należy ugotować i pokroić w plastry marchewkę. Następnie dokładnie umyć ogórki umieścić je razem z pokrojoną marchewką w przygotowanych słoikach. Na końcu do słoików dodajemy pozostałe produkty, czyli koper, liść laurowy, ząbek czosnku i ziarna gorczycy.

Wodę należy zagotować i dodać do niej sól, cukier oraz ziele angielskie. Po wyłączeniu ognia do wody należy wlać ocet. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do wcześniej przygotowanych słoików z ogórkami. Słoiki należy szczelnie zakręcić i poddać procesowi pasteryzacji przez około trzydzieści minut. Przygotowane słoiki należy odłożyć do spiżarni. Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.

Niektóre osoby chcą wzbogacić smak ogórków konserwowych dodają do standardowego przepisu różne przyprawy takie jak na przykład musztarda, miód, papryka lub chili.

Ile kalorii jest w ogórkach konserwowych w plasterkach?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 160 g (1 szklanka, pokrojony)
Wartość energetyczna91,0 kcal146 kcal
Białko0,58 g0,93 g
Węglowodany21,2 g33,8 g
Cukier18,27 g29,2 g
Błonnik1,00 g1,60 g
Tłuszcz0,41 g0,66 g
Tłuszcze nasycone0,07 g0,11 g
Tłuszcze jednonienasycone0,00 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,11 g0,17 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,70 mg1,12 mg
Równoważnik folianów1,00 µg1,60 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,04 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,12 mg0,18 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,05 mg0,08 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,02 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy1,00 µg1,60 µg
Witamina B4 - cholina3,10 mg4,96 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A764 i.u.1,222 i.u.
Witamina A38,0 µg RAE60,8 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten81,0 µg130 µg
Beta karoten325 µg520 µg
Beta-kryptoksantyna186 µg298 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna170 µg272 µg
Witamina E0,36 mg0,58 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K47,1 µg75,4 µg
Wapń61,0 mg97,6 mg
Żelazo0,25 mg0,40 mg
Magnez7,00 mg11,20 mg
Fosfor18,00 mg28,8 mg
Potas100 mg160 mg
Sód457 mg731 mg
Cynk0,12 mg0,19 mg
Miedź0,03 mg0,05 mg
Mangan0,07 mg0,10 mg
Selen0 µg0 µg
Woda76,2 g122 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka