Ogórki konserwowe - właściwości odżywcze, w kuchni, przepis
Jesień jest okresem, w którym warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie przetworów z warzyw i owoców. Jednak, aby były one trwałe i miały odpowiedni smak muszą być wykonane według sprawdzonego przepisu. Jednym z częściej wykorzystywanych warzyw do przetworów domowych są zielone ogórki gruntowe. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Ogórki są doskonałym źródłem wielu witamin i innych składników odżywczych. Sprawdź jak w prosty i szybki sposób można samodzielnie przygotować ogórki konserwowe.
1. Właściwości odżywcze ogórków konserwowych
Ogórki konserwowe są produktem spożywczym, który dostarcza w czasie mroźnej i długiej zimy wielu niezbędnych składników naszemu organizmowi. Ogórki konserwowe zawierają między innymi dużą ilość witamin takich jak: witamina C, witamina A, witamina D, witamina E, witamina K1 oraz witaminy z grupy B. Ogórki konserwowe to również wiele substancji zasadowych (odkwaszających organizm), sole mineralne, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, białko), węglowodany, błonnik pokarmowy.
2. Ogórki konserwowe w kuchni
Ogórki konserwowe są zazwyczaj wykorzystywane w kuchni, jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Ogórki konserwowe są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych i surówek. Ogórki konserwowe to produkt niskokaloryczny, ponieważ 100 g zawiera jedynie 15 kcal. Konserwowanie ogórków jest świetnym sposobem na przedłużenie ich trwałość. Co bardzo ważne jest to proces prosty i tani.
3. Przepisy na ogórki konserwowe
Dostępne są różne przepisy na ogórki konserwowe. Poniżej przedstawiamy jeden z bardziej popularnych. Samodzielne wykonanie klasycznych ogórków konserwowych nie jest trudne, wystarczy stosować się do wskazówek i używać świeżych produktów.
Przepis na ogórki konserwowe. Do przygotowania ogórków konserwowych są potrzebne takie składniki jak: ogórki zielone, dwie łyżeczki cukru, cztery szklanki wody, 75 ml octu 10%, jedna łyżeczka soli, gorczyca, dwa ziarenka ziela angielskiego, koper, liść laurowy, czosnek, * marchew.
W pierwszej kolejności należy ugotować i pokroić w plastry marchewkę. Następnie dokładnie umyć ogórki umieścić je razem z pokrojoną marchewką w przygotowanych słoikach. Na końcu do słoików dodajemy pozostałe produkty, czyli koper, liść laurowy, ząbek czosnku i ziarna gorczycy.
Wodę należy zagotować i dodać do niej sól, cukier oraz ziele angielskie. Po wyłączeniu ognia do wody należy wlać ocet. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do wcześniej przygotowanych słoików z ogórkami. Słoiki należy szczelnie zakręcić i poddać procesowi pasteryzacji przez około trzydzieści minut. Przygotowane słoiki należy odłożyć do spiżarni. Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.
Niektóre osoby chcą wzbogacić smak ogórków konserwowych dodają do standardowego przepisu różne przyprawy takie jak na przykład musztarda, miód, papryka lub chili.
4. Ile kalorii jest w ogórkach konserwowych w plasterkach?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 160 g (1 szklanka, pokrojony) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 91,0 kcal | 146 kcal |
Białko | 0,58 g | 0,93 g |
Węglowodany | 21,2 g | 33,8 g |
Cukier | 18,27 g | 29,2 g |
Błonnik | 1,00 g | 1,60 g |
Tłuszcz | 0,41 g | 0,66 g |
Tłuszcze nasycone | 0,07 g | 0,11 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,00 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,11 g | 0,17 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,70 mg | 1,12 mg |