Trwa ładowanie...

Polacy uwielbiają tego drinka. Może wywołać nagły zawał

 Maciej Rugała
Maciej Rugała 18.11.2022 17:29
Jakość czy ilość alkoholu ma znaczenie?
Jakość czy ilość alkoholu ma znaczenie? (Wp.pl)

Kieliszek wina od czasu do czasu może być dobry dla zdrowego serca, jednak długotrwałe nadużywanie alkoholu szkodzi. Organem, który zostaje obciążony najbardziej, jest wątroba. Wiele osób zastanawia się, czy każdy rodzaj alkoholu szkodzi tak samo. Zastanawiające jest także, jak wpływa na to częstotliwość i intensywność jego spożywania.

spis treści

1. Granica, która chroni wątrobę

Alkohol nie jest demonizowany tak jak kiedyś, chociaż opinii publicznej znane jest jego szkodliwe działanie. Jeszcze w latach 90. Polacy najczęściej sięgali po wódkę, później upodobania społeczeństwa padły na piwo, obecnie coraz częściej preferowanym alkoholem Polaków jest wino.

Eksperci przestrzegają, że nawet małe ilości alkoholu, za to wypijane regularnie, mogą znacznie zwiększyć ryzyko chorób wątroby. Przyjmuje się, że dawką krytyczną dla mężczyzn jest 30 g czystego etanolu, a dla kobiet nieco mniej, bo 20 g czystego etanolu dziennie. Nie jest to zatrważająca ilość, ale spożywana codziennie może doprowadzić do pogłębiającego się uszkodzenia wątroby. W przypadku konsumpcji alkoholu nie tylko intensywność, ale także częstotliwość może zrobić krzywdę. Rodzaj trunku nie ma tu decydującego znaczenia, chociaż istnieją alkohole mające więcej substancji, które metabolizować musi nasza wątroba.

Zobacz film: "Ile kalorii ma alkohol?"

Najwyższą szkodliwość mają wysokoprocentowe alkohole: whiskey, burnon, absynt, wódka, koniak i śliwowica. Wina białe i czerwone oraz piwo, ze wględu na mniejszą zawartość alkoholu etylowego, można uznać za potencjalnie mniej niebezpieczne dla zdrowia, jednak ich regularne spożycie powoli, ale skutecznie wyniszcza jelita, trzustkę i wątrobe.

Najbardziej zgubne dla serca i układu krążenia są drinki na bazie wódki z napojami energetycznymi, czy nawet popularna wódka z colą, którą tak uwielbiają Polacy. Wzajemna interakcja kofeiny i etanolu może skutkować nagłym zawałem serca lub innymi powikłaniami groźnymi dla zdrowia, np. nadciśnieniem tętniczym krwi.

2. Organ usuwający toksyny

Wątroba to narząd odpowiedzialny za wiele procesów. Rozkłada krew, produkuje z niej żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, neutralizuje leki i toksyny. Może się regenerować i “odrastać” jak mało który tak ważny organ. Wątroba to największy narząd w ludzkim ciele, potrafi odbudować się nawet z pojedynczego płata. Ale aby jej to ułatwić, warto rozważyć dietę i suplementację.

Istnieją jednak choroby, które znacznie upośledzają jej pracę. Do takich należy marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, a nawet rak wątroby. Do czynników je wywołujących zalicza się spożycie alkoholu. Co ciekawe, to nie sam etanol szkodzi tkance wątroby, a jego metabolity. Za sprawą wytwarzanych przez nią enzymów koniecznych do jego unieszkodliwienia, powstaje jeszcze bardziej szkodliwy aldehyd i kwas octowy. To one odpowiadają za długotrwałe skutki spożywania alkoholu.

Sam etanol, przyjmowany doustnie, nie ma żadnych działań pozytywnych. Nieoficjalnie uważa się, że może pomagać w trawieniu tłustych potraw poprzez emulgowanie tłuszczów. Prawdą jest jednak, że ważniejsza w prawidłowym ich trawieniu jest zdrowa wątroba wytwarzająca kwasy żółciowe.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze