Polscy naukowcy zbadali 10 rodzajów orzechów. Te są najzdrowsze
Orzechy słyną ze swoich zdrowotnych właściwości, które kochają serce, mózg, a także skóra. Są źródłem nienascyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Mają też wiele cennych składników mineralnych, ale nie wszystkie można jeść bez ograniczeń. Ze względu na wysoką zawartość selenu zaleca się spożywanie tylko 3-4 orzechów brazylijskich dziennie.
1. Bomba cennych minerałów
Odpowiedź znaleźli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Zbadali dziesięć rodzajów orzechów pod kątem zawartości wapnia, potasu, magnezu, selenu i cynku.
Autorzy badania zaznaczają, że orzechy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i składników mineralnych. Ich regularne spożywanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy.
Co konkretnie odkryli naukowcy? Wyniki badań, ktore zostały opublikowane w czasopiśmie "Foods" wykazały, że wszystkie rodzaje orzechów są źródłem magnezu. Różnią się natomiast zawartością innych składników mineralnych. Osiem rodzajów może być uznanych za źródło potasu, sześć - cynku, ale już tylko cztery - selenu. Najbardziej zaskakujące odkrycie dotyczy wapnia - jego źródłem są tylko migdały.
Najwięcej potasu jest w pistacjach (15730,5 mg/kg), a magnezu i selenu w orzechach brazylijskich (10 509,2 mg/kg i 4348,7 μg/kg). Z kolei orzeszki piniowe biją na głowę resztę pod względem zawartości cynku (72,4 mg/kg).
2. Toksyczne pierwiastki w orzechach
Naukowcy z UM w Białymstoku badali także bezpieczeństwo spożywania orzechów pod względem zawartości pierwiastków toksycznych. Wyniki zostały opublikowane w czaspiśmie "Nutrients".
Stwierdzili obecność arsenu, kadmu, rtęci, a nawet przekroczeń maksymalnej dopuszczalnej zawartości ołowiu w niektórych próbach różnych rodzajów orzechów. Wykazali jednak, że spożywanie standardowej porcji orzechów nie stwarza ryzyka zdrowotnego.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania orzechów przewyższają potencjalne zagrożenie z powodu obecności badanych zanieczyszczeń. Zalecana porcja orzechów to około 35-40 gramów dziennie (tzw. "garść"), z wyjątkiem orzechów brazylijskich – ze względu na wysoką zawartość selenu zaleca się spożywanie 3-4 orzechów dziennie, ponieważ nadmiar selenu może wywoływać efekty toksyczne.
Katarzyna Prus, dzienniarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl