Trwa ładowanie...

Polski superfood. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepów

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 27.03.2024 09:16
Polskie superfoods wciąż niedoceniane. Krzew kosztuje mniej niż 10 zł
Polskie superfoods wciąż niedoceniane. Krzew kosztuje mniej niż 10 zł (Getty Images)

W Polsce jagoda kamczacka wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością, ale warto zainteresować się jej właściwościami zdrowotnymi. Od wieków wykorzystuje się ją w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin i Japonii. Ponadto krzew należy do długowiecznych i jest łatwy w uprawie.

spis treści

1. Superfoods prosto z Polski

Jagoda kamczacka obfituje w silne przeciwutleniacze, szczególnie antocyjany, które nadają jej charakterystyczny ciemnoniebieski kolor. Te antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju przewlekłych chorób i nowotworów.

Wysoka zawartość witaminy C i innych związków roślinnych wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając organizmowi w walce z infekcjami. Jagoda kamczacka posiada także właściwości antybakteryjne.

Zobacz film: "Nie jedz owoców prosto z krzaka"

Składniki odżywcze i antyoksydanty w jagodach kamczackich mogą wspierać zdrowie serca, poprawiać profil lipidowy, obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać ryzyko zakrzepów. Owoce stanowią też cenne źródło wsparcia dla mózgu.

Specjaliści z olsztyńskiego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN odkryli, że jagoda kamczacka może łagodzić dysfunkcje metaboliczne spowodowane niewłaściwym odżywianiem, które podnoszą ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Ponadto, jagoda kamczacka wykazuje właściwości ochronne przed promieniowaniem słonecznym i radioaktywnym.

2. Jagoda kamczacka w kuchni

Jagoda kamczacka ma słodko-kwaśny smak, który sprawia, że owoce idealnie nadają się do spożywania zarówno na surowo, jak i w postaci przetworów. Można także suszyć oraz mrozić, warto więc poeksperymentować w kuchni.

Owoce najczęściej wykorzystywana są do robienia przetworów, dżemów, a nawet wina, słodyczy i jogurtów. Świetnie jednak sprawdzą się w ciastach i różnego rodzaju deserach.

Uprawa jagody kamczackiej jest stosunkowo prosta, krzewy nie są wymagające. Sadzonkę można kupić za mniej niż 10 zł na targu lub w popularnych dyskontach spożywczych, obecnie dostępna jest np. w Biedronce.

3. Uprawa krzewu

Roślina zaczyna kwitnąć już na początku marca, a jagody kamczackie można zbierać najwcześniej ze wszystkich roślin owocowych, nawet przed truskawkami. Jej kremowożółte kwiaty rozwijają się w kwietniu i są miododajne oraz delikatnie pachnące.

Owoce są fioletowo-granatowe, lekko podłużne i soczyste o kwaśno-słodkim smaku. Dojrzewają nierównomiernie, dlatego zaleca się częste zbieranie, w miarę jak dojrzewają. Jagoda kamczacka jest krzewem mrozoodpornym, który wytrzymuje nawet temperatury do -45 stopni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze