Trwa ładowanie...

Polski zamiennik miodu manuka. Działa przeciwnowotworowo, chroni serce

Avatar placeholder
Dominika Najda 06.11.2023 13:24
Mało znany, a niezwykle wartościowy. Miód fasolowy działa przeciwnowotworowo i chroni serce
Mało znany, a niezwykle wartościowy. Miód fasolowy działa przeciwnowotworowo i chroni serce (Getty Images)

Miód to niebywale cenny produkt dla naszego zdrowia, a jego odmian jest naprawdę sporo. Na liście najbardziej popularnych rodzajów raczej jednak nie znajdzie się miód fasolowy. Co warto o nim wiedzieć?

spis treści

1. Mało znany miód fasolowy

Miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów fasoli wielokwiatowej lub tyczkowej. Jest produkowany głównie na Roztoczu i czasem określa się go mianem polskiego odpowiednika miodu manuka.

Choć nie jest szczególnie znany, warto po niego sięgać z wielu powodów. Przede wszystkim zawiera mnóstwo cennych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ma też niższą alergenność niż importowane miody.

Zobacz film: "Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy"

Regularne spożywanie miodu fasolowego może wzmocnić układ odpornościowy. Jeśli jednak dopadnie nas już infekcja, świetnie sprawdzi się w łagodzeniu bólu gardła, kaszlu i innych uporczywych objawów.

Miód fasolowy pomoże nawilżyć błonę śluzową gardła i łagodzi podrażnienia. Ponadto pomaga w zwalczaniu bakterii i zapobiega rozwojowi infekcji.

2. Ciekawy smak

Miód fasolowy wspiera także pracę serca. Wspomaga układ krwionośny i przyczynia się do obniżenia ciśnienia. Korzystnie też wpływa na układ pokarmowy - wspomaga trawienie i łagodzi wiele dolegliwości.

Przypisuje się mu silne właściwości przeciwnowotworowe, a obficie występujące flawonoidy i polifenole chronią organizm oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie.

Choć miód fasolowy nie wszystkim przypadnie do gustu, warto go wypróbować. Jest nieco mniej słodki w porównaniu do innych rodzajów. Ma lekko kwaskowaty smak, więc sprawdzi się też w wytrawnych potrawach.

Płynne złoto można dodawać do rozmaitych koktajli, owsianek oraz napojów. Świetnie sprawdzi się także na kanapkach. Należy jednak pamiętać, by stosować go z umiarem, nadal jest to produkt obfity w cukier.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze