Polski zamiennik miodu manuka. Działa przeciwnowotworowo, chroni serce
Miód to niebywale cenny produkt dla naszego zdrowia, a jego odmian jest naprawdę sporo. Na liście najbardziej popularnych rodzajów raczej jednak nie znajdzie się miód fasolowy. Co warto o nim wiedzieć?
1. Mało znany miód fasolowy
Miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów fasoli wielokwiatowej lub tyczkowej. Jest produkowany głównie na Roztoczu i czasem określa się go mianem polskiego odpowiednika miodu manuka.
Choć nie jest szczególnie znany, warto po niego sięgać z wielu powodów. Przede wszystkim zawiera mnóstwo cennych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ma też niższą alergenność niż importowane miody.
Regularne spożywanie miodu fasolowego może wzmocnić układ odpornościowy. Jeśli jednak dopadnie nas już infekcja, świetnie sprawdzi się w łagodzeniu bólu gardła, kaszlu i innych uporczywych objawów.
Miód fasolowy pomoże nawilżyć błonę śluzową gardła i łagodzi podrażnienia. Ponadto pomaga w zwalczaniu bakterii i zapobiega rozwojowi infekcji.
2. Ciekawy smak
Miód fasolowy wspiera także pracę serca. Wspomaga układ krwionośny i przyczynia się do obniżenia ciśnienia. Korzystnie też wpływa na układ pokarmowy - wspomaga trawienie i łagodzi wiele dolegliwości.
Przypisuje się mu silne właściwości przeciwnowotworowe, a obficie występujące flawonoidy i polifenole chronią organizm oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie.
Choć miód fasolowy nie wszystkim przypadnie do gustu, warto go wypróbować. Jest nieco mniej słodki w porównaniu do innych rodzajów. Ma lekko kwaskowaty smak, więc sprawdzi się też w wytrawnych potrawach.
Płynne złoto można dodawać do rozmaitych koktajli, owsianek oraz napojów. Świetnie sprawdzi się także na kanapkach. Należy jednak pamiętać, by stosować go z umiarem, nadal jest to produkt obfity w cukier.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl