Trwa ładowanie...

Popularny błąd podczas rozmrażania mięsa. Może prowadzić do zatrucia

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 28.11.2022 14:11
Nieodpowiednie rozmrażanie mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego
Nieodpowiednie rozmrażanie mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego (Getty Images)

Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie produktów spożywczych i wydłużenie ich trwałości. Pozwala oszczędzić czas i pieniądze, problemy pojawiają się jednak, gdy przyjdzie nam rozmrozić żywność. W przypadku mięsa niektóre ze sposobów sprzyjają namnażaniu się patologicznych bakterii. Jakie błędy popełniamy najczęściej?

spis treści

1. Te bakterie mogą znajdować się w mięsie

Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) ostrzegają, że mięso jest źródłem wielu patogenów. W większości przypadków surowy drób zawiera bakterie Campylobacter. Kampylobakterioza może prowadzić do ostrego, bakteryjnego nieżytu żołądkowo-jelitowego.

Drób i inne rodzaj mięs mogą być źródłem powszechnie znanej Salmonelli, a nawet Clostridium perfringens, czyli laseczki zgorzeli gazowej. Może ona produkować nawet do kilknastu różnych toksyn tkankowych i enterotoksyn uszkadzających jelita. W surowym mięsie, jak informuje CDC, może się znaleźć także Yersinia czy bakterie E.coli.

Zobacz film: "Jak zapobiec zatruciu salmonellą?"

Do objawów zakażenia większością z tych patogenów należą wymioty, biegunka czy bóle brzucha. Niekiedy jednak choroba może doprowadzić do odwodnienia, a nawet wymagać hospitalizacji.

By uniknąć infekcji przewodu pokarmowego, konieczne jest odpowiednie obchodzenie się z surowym mięsem i nie chodzi tylko o mycie mięsa czy właściwą obróbkę termiczną, ale też o proces rozmrażania.

2. O tych metodach zapomnij

Najgorszym ze sposobów na zamarzniętą bryłę jest pozostawienie jej na blacie kuchennym. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (U.S. Department of Agriculture, USDA) już po dwóch godzinach w mięsie zaczynają się namnażać bakterie. Niektórych z nich, jak toksyny gronkowca, nie unieszkodliwi nawet wysoka temperatura w procesie obróbki termicznej.

Jak rozmrażać mięso? Lodówka to dobre miejsce, ale pod jednym warunkiem
Jak rozmrażać mięso? Lodówka to dobre miejsce, ale pod jednym warunkiem (Getty Images)

Jeszcze gorszym pomysłem jest rozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie. Choć w ten sposób znacznie skracamy sobie czas oczekiwania, to jednocześnie stwarzamy wielu bakteriom warunki idealne do rozwoju.

Może więc rozmrażanie w lodówce? Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd – umieszcza mięso w woreczku bezpośrednio na półce, co może doprowadzić do skażenia bakteriami innych produktów spożywczych.

3. To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa

Według USDA istnieją tylko trzy bezpieczne sposoby na rozmrażanie mięsa.

  • rozmrażanie mięsa w lodówce w misce postawionej na najniższej półce – choć jest najbezpieczniejszym, to zarazem najbardziej czasochłonnym sposobem, bo jeden kilogram mięsa może rozmrażać się nawet przez okres 12 godzin,
  • rozmrażanie w zimnej wodzie – mięso w worku foliowym należy umieścić w misce z wodą, pamiętając o tym, by wymieniać wodę co 30 minut, aby cały czas pozostawała chłodna; w ten sposób jeden kilogram mięsa będzie potrzebował maksymalnie dwóch godzin, by się rozmrozić,
  • rozmrażanie w kuchence mikrofalowej – w tym celu należy wykorzystać odpowiednią funkcję w mikrofali, pamiętając, by w trakcie tego procesu obracać kawałek mięsa tak, by proces rozmrażania przebiegał równomiernie.

USDA przypomina, że nie zawsze trzeba rozmrażać mięso. Jeśli na jego bazie planujemy wykonać bulion, możemy włożyć mięso bezpośrednio do garnka z zimną wodą lub w przypadku mięsa wcześniej zamarynowanego – umieścić w rozgrzanym piekarniku.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze