Trwa ładowanie...

Prawidłowe rozmrażanie produktów – co robić, a czego unikać?

Avatar placeholder
31.03.2022 17:28
Prawidłowe rozmrażanie produktów
Prawidłowe rozmrażanie produktów (Adobe Stock)

Prawidłowe rozmrażanie produktów jest ważne z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze wskutek niewłaściwych działań produkt może utracić swoje walory smakowe oraz odżywcze. Po drugie może dojść do namnożenia patogenów, co może skutkować zatruciem pokarmowym. Jak rozmrażać żywność, by ta była smaczna i wartościowa, a i nie wywołała dolegliwości ze strony układu pokarmowego?

spis treści

1. Prawidłowe rozmrażanie produktów – zasady i metody

Prawidłowe rozmrażanie produktów jest ważne, ponieważ pozwala uniknąć różnych nieprzyjemnych dolegliwości i zatruć pokarmowych. Dlaczego? W tych artykułach spożywczych, półproduktach i gotowych daniach, które są rozmrażane nieprawidłowo, szybko namnażają się bakterie chorobotwórcze, a także grzyby i pleśnie. Pod wpływem ciepła przechodzą z formy przetrwalnikowej w aktywną.

Metody rozmrażania żywności są różne, niemniej bez wątpienia najbezpieczniej dla zdrowia jest rozmrażać je w warunkach chłodniczych, czyli na najniższej półce w lodówce. Niska temperatura ogranicza rozwój szkodliwych mikroorganizmów, a i sprawia, że artykuły spożywcze nie stracą wartości odżywczych i sensorycznych, takich jak smak, aromat, konsystencja czy wygląd.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

A nieprawidłowe rozmrażanie produktów? Nie jest dobrym pomysłem, by rozmrażać jedzenie:

  • w temperaturze pokojowej,
  • na nasłonecznionym miejscu,
  • w pobliżu kaloryfera i innego źródła ciepła, ponieważ sprzyja to psuciu się żywności i rozwojowi szkodliwych dla naszego zdrowia bakterii.

Bardzo ważne jest, by pamiętać o tym, że produkty rozmrożone powinny być wykorzystane i spożyte tego samego dnia: zwłaszcza ryby i mięso. Raz rozmrożonych nie należy powtórnie zamrażać, ponieważ zwiększa to ryzyko rozwoju bakterii, a także wpływa na straty witamin i składników mineralnych.

2. Prawidłowe rozmrażanie mięsa

Jak szybko odmrozić mięso? Włożenie go do mikrofalówki czy gorącej wody to nie jest dobre rozwiązanie. Nie dość, że produkt może zmienić swój smak oraz konsystencję, to zaparzony może nie nadawać się do dalszej obróbki (następuje w nim denaturacja białek).

Mięso można rozmrozić:

  • w lodówce, układając je tak, by nie leżało w wyciekającym z niego soku. Najlepiej umieścić je na sitku i talerzyku,
  • umieszczając mięso zawinięte w szczelny woreczek foliowy w zimnej kąpieli wodnej,
  • w mikrofalówce z funkcją rozmrażania. Możliwe jest także rozmrażanie w piekarniku, który posiada taką funkcję.

3. Prawidłowe rozmrażanie ryb

By mięso ryby nie straciło smaku i wartości odżywczych, najlepiej przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. Gdy jednak czas goni, możliwe jest szybsze rozmrażanie produktów spożywczych.

Jak rozmrozić szybko rybę?

  • Włożyć ją do miski i wstawić do zlewu, następnie polewać ją zimną wodą z kranu, stopniowo zwiększając temperaturę. Woda może być jednak co najwyżej letnia, nie gorąca.
  • Zanurzyć rybę w misce z gazowaną wodą lub mlekiem, co sprawi, że mięso szybciej będzie gotowe do obróbki termicznej.
  • Posypać zamrożoną rybę solą, co przyspieszy proces rozmarzania.
  • Wstawić zamrożoną rybę do zimnego piekarnika, nastawiając jednocześnie temperaturę 70 stopni Celsjusza. W niedługim czasie ryba zacznie się rozmrażać.

Najszybszym sposobem przygotowania dania z produktów mrożonych, jest pominięcie etapu rozmrażania. Zamrożone kawałki ryby można dusić, przygotować na parze, upiec w folii, smażyć czy dodać do zupy bądź sosu.

4. Prawidłowe rozmrażanie owoców i warzyw

Mrożenie to jeden z najłatwiejszych sposób na przedłużenie świeżości sezonowych owoców i warzyw. Jednak by te zachowały swoje właściwości i były źródłem witamin oraz minerałów, trzeba je również umiejętnie mrozić, ale i rozmrażać.

Jak rozmrażać owoce do ciasta? Czasem nie trzeba tego robić, ponieważ nie wszystkie muszą być rozmrożone przed zjedzeniem. Po wyjęciu z opakowania mogą być użyte jako składnik koktajlu czy smoothie lub poddane obróbce termicznej: gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. By ugotować kompot czy zupę, zamrożone owoce i warzywa (a także grzyby) należy wrzucić bezpośrednio do wrzącej wody czy bulionu na zupę.

Jak rozmrozić maliny do deseru? Wszystkie owoce i warzywa można rozmrozić na kilka sposobów, nie tylko w lodówce na dolnej półce, ale i: w mikrofalówce i piekarniku wyposażonych w specjalny program do rozmrażania, delikatnie przelewając je letnią wodą, a później bardzo ostrożnie odciskając (nie za mocno, aby nie pozbyć się też soku, który jest bogatym źródłem witamin).

5. Prawidłowe rozmrażanie gotowych potraw

Gotowe potrawy rozmraża się w zależności od rodzaju. Pierogi, pyzy i inne dania mączne należy wrzucić do wrzącej wody i chwilę pogotować. Krokiety i gołąbki można rozmrozić w mikrofalówce lub piekarniku z funkcją rozmrażania. Ciasto na pizzę, pierogi i inne drożdżowe ciasta trzeba rozmrażać w lodówce. Aby rozmrozić bigos, zupy, sosy czy gulasz, wystarczy podgrzewać je w garnku, dodając nieco wody.

A jak szybko rozmrozić kotlety schabowe i inne kawałki poddanego obróbce termicznej mięsa (np. skrzydełko czy udko kurczaka)? Można je podgrzać na patelni lub w mikrofalówce.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze