Popularny dodatek do żywności. Zwiększa ryzyko cukrzycy i stanów zapalnych

Karagen, znany również pod symbolem E407, to popularny dodatek stosowany w przemyśle spożywczym jako emulgator i zagęszczacz. Jego obecność w produktach takich jak desery mleczne, lody, mleka roślinne, wędliny, sosy, napoje czy słodycze stała się powszechna. Jednak najnowsze badania wskazują, że ten składnik może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

U uczestników, którym podawano karagen, zaobserwowano zwiększoną przepuszczalność jelita cienkiegoU uczestników, którym podawano karagen, zaobserwowano zwiększoną przepuszczalność jelita cienkiego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Badania nad wpływem karagenu na zdrowie

Zespół naukowców pod kierunkiem prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą (DZD) przeprowadził badanie nad wpływem karagenu na układ pokarmowy oraz metabolizm cukrów.

Badania objęły grupę młodych, zdrowych mężczyzn o wskaźniku BMI poniżej 30, którzy przez dwa tygodnie otrzymywali karagen w dawkach odpowiadających przeciętnej konsumpcji w Stanach Zjednoczonych. Wyniki porównano z grupą kontrolną otrzymującą placebo.

U uczestników, którym podawano karagen, zaobserwowano zwiększoną przepuszczalność jelita cienkiego. Naukowcy sugerują, że może to być wynikiem stanu zapalnego, co potencjalnie prowadzi do przewlekłych chorób zapalnych jelit.

Karagen – ukryty zabójca na twoim talerzu

Z kolei u osób z wyższą masą ciała stwierdzono zmniejszoną wrażliwość na insulinę, co zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ponadto badania wykazały wyższe wskaźniki zapalne we krwi oraz oznaki stanu zapalnego w podwzgórzu - obszarze mózgu odpowiedzialnym za kontrolę metabolizmu i apetytu.

U zdrowych, młodych osób metaboliczne skutki spożywania karagenu były mniej widoczne. Jednak u osób starszych oraz z nadwagą skutki były bardziej wyraźne, co sugeruje, że długotrwałe spożywanie karagenu może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych.

Potencjalne zagrożenia zdrowotne

Karagen został powiązany z:

  • rozwojem przewlekłych zapalnych chorób jelit,
  • zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 u osób z nadwagą,
  • podwyższonym poziomem cukru we krwi,
  • owrzodzeniami oraz stanami zapalnymi w organizmie.

"Nasze badanie sugeruje, że u młodych, zdrowych osób metaboliczne skutki spożywania karagenu nie są jeszcze widoczne. U ludzi starszych, z nadwagą efekty są już jednak wyraźne. Ale, aby to potwierdzić, potrzebne są kolejne badania na konkretnych populacjach" - podkreśla prof. Norbert Stefan, współautor publikacji w BMC Medicine.

Jak unikać karagenu?

Aby ograniczyć spożycie karagenu, warto:

  • czytać etykiety produktów spożywczych i unikać tych, które zawierają E407,
  • wybierać naturalne, nieprzetworzone produkty,
  • stawiać na domowe posiłki, w których skład jest kontrolowany.

Karagen to substancja szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Możemy go znaleźć w owocowych jogurtach, serkach topionych, smarowidłach do kanapek, dżemach, mleku skondensowanym, kakao oraz w niektórych rodzajach ciast i gotowych mas. Często pojawia się również w różnego rodzaju napojach. W przemyśle mięsnym karagen stosowany jest do produkcji wędlin, konserw i kiełbas, gdzie pełni funkcję wiążącą wodę, tworząc żelową konsystencję. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie ilości wody w produkcie, co wpływa na jego strukturę i wagę.

Karagen, choć powszechnie stosowany w żywności, może mieć negatywne skutki dla zdrowia, szczególnie u osób z nadwagą i starszych. Świadome podejście do wyboru produktów spożywczych i unikanie dodatków takich jak E 407 może pomóc w zachowaniu zdrowia i zmniejszeniu ryzyka przewlekłych chorób.

"Ważne jest, abyśmy lepiej zrozumieli, jak dodatki do żywności mogą wpływać na nasze organizmy, bo tylko w ten sposób będziemy mogli formułować świadome zalecenia dla społeczeństwa" - podsumował prof. Stefan.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka