Wyniszcza wątrobę, mózg. Wielu Polaków dalej tak robi
Z pleśnią lepiej nie igrać, bo można się nabawić poważnych problemów zdrowotnych i wylądować w szpitalu. Wbrew powszechnym przekonaniom, odkrojenie kwałka zepsutego owocu czy warzywa, nie sprawi, że będą się nadawać do zjedzenia. Jeśli już jednak dojdzie do zatrucia, trzeba reagować natychmiast. Jak je rozpoznać?
1. Zatrucie pleśnią jest śmiertelnie groźne
Mikotoksykoza czyli zatrucie pleśnią może się skończyć bardzo poważnie, a nawet tragicznie. Jeśli więc zauważymy chociażby ślad pleśni na owocach czy warzywach, najlepiej od razu je wyrzucić.
Toksyny pleśni (mikotoksyny) powodują ostre lub przewlekłe zatrucia, do których dochodzi najczęściej po spożyciu skażonej żywności. W najcięższych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci.
Aktualnie jest znanych około 400 mikotoksyn. Mogą się one znajdować między innymi w warzywach i owocach, ziarnach zbóż, pieczywie, mięsie, produktach mlecznych, a także piwie i winie.
2. Zatrucie pleśnią - objawy
Choć skutki zatrucia toksynami pleśni mogą być tragiczne, objawy nie zawsze można od razu zauważyć, bo mogą być one bardzo nietypowe.
Należą do nich:
- bóle brzucha, biegunka, wymioty,
- zmęczenie,
- zaburzenia krzepliwości krwi,
- bóle i sztywność stawów,
- zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią,
- zawroty głowy,
- utrata przytomności.
Konsekwencją takiego zatrucia może być też alergia czy choroby układu oddechowego, a także poważne problemy z układem pokarmowym (w tym choroby wątroby czy jelit).
Jeśli po zatruciu wystąpiła biegunka, należy zażyć węgiel aktywny i jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, który stwierdzi, czy konieczna jest hospitalizacja.
3. Nie igraj z grzybami
Co zrobić, by nie doszło do zatrucia? Na pewno bardzo szkodliwe może być przekonanie, że wykrojenie spleśniałej części owocu lub warzywa sprawi, że będą się one nadawać do zjedzenia. Nic bardziej mylnego. To wcale nie oznacza, że pozbyliśmy się toksyn, więc takie produkty trzeba od razu wyrzucić.
To samo dotyczy produktów mlecznych np. jogurtów. Nigdy nie usuwamy pleśni, która jest na powierzchni i nie zjadamy pozornie bezpiecznej reszty.
Produkty spożywcze należy zawsze dotykać czystymi rękami, a do ich obróbki używać czystych sprzętów i naczyń. Należy też dbać o czystość lodówki. To wszystko uchroni przed rozwojem grzybów.
Bardzo istotne jest też prawidłowe przechowywanie żywności. Dlatego zawsze trzeba się trzymać zaleceń producenta, jeśli znajdują się na etykiecie.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl