Trwa ładowanie...

Powodują raka i zwiększają ryzyko śmierci. Naukowcy ujawniają szokujące wyniki badań

 Karolina Rozmus
20.09.2022 20:02
Napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko raka i zgonu z powodu nowotworu
Napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko raka i zgonu z powodu nowotworu (Getty Images)

Najnowsze analizy badaczy z American Cancer Society (ACS) skoncentrowane były na tym, w jaki sposób zarówno napoje słodzone cukrem, jak i te z dodatkiem słodzików wiążą się z nowotworami. Niestety naukowcy nie mają dobrych wieści – jedne i drugie są wyjątkowo szkodliwe w kontekście raka, m.in. trzustki czy jelita grubego.

spis treści

1. Słodzone napoje a nowotwory

Jedna szklanka – czyli ok. 200 ml – słodzonego cukrem napoju może zawierać od trzech do nawet pięciu łyżeczek cukru. Nic dziwnego zatem, że od lat naukowcy i lekarze wskazują, że regularne spożycie tego typu drinków jest prekursorem nadwagi oraz otyłości. Choroba otyłościowa z kolei generować może szereg poważnych problemów zdrowotnych, jak cukrzyca typu 2., stłuszczeniowa choroba wątroby mogąca prowadzić nawet do całkowitej niewydolności organu, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu czy zawał serca, a także nowotwory.

Najnowsze badanie, które ukazało się na łamach "Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention" miało na celu zbadanie, jaki jest związek pomiędzy napojami słodzonymi cukrem (SSB, Sugar-Sweetened Beverages), ale też słodzikami (ASB, Artificially Sweetened Beverages) a rakiem.

Zobacz film: "Napoje gazowane gorsze niż słodycze"
Napoje słodzone cukrem odpowiedzialne za nadwagę i otyłość
Napoje słodzone cukrem odpowiedzialne za nadwagę i otyłość (Pixabay)

Naukowcy przeanalizowali dane 934 777 zdrowych mężczyzn i kobiet w latach 1982-2016, które zawierały informacje o tym, ile SSB i ASB spożywają. Do 2016 roku zmarło z powodu nowotworu 135 093 uczestników analizy. Badacze odkryli, że spożywanie SSB wiązało się ze zwiększoną śmiertelnością z powodu raka jelita grubego i raka nerki.

American Cancer Society przypomina, że więcej niż dwa napoje słodzone cukrem dziennie to większe ryzyko wystąpienia nowotworów powiązanych z otyłością.

2. Napoje słodzone sztucznymi słodzikami powodują raka?

A co z napojami, w których cukier zastąpiono sztucznymi słodzikami? Miały stanowić zdrowszą alternatywę dla cukru. Jednak od lat kwestia ich bezpieczeństwa dla zdrowia budzi wiele wątpliwości.

We wspomnianym badaniu naukowcy dostrzegli, że ASB mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki.

"Konsumpcja SSB była związana z wyższą śmiertelnością z powodu niektórych nowotworów, częściowo za sprawą otyłości" – napisali naukowcy. "Powiązania konsumpcji ASB i zwiększonego ryzyka raka trzustki zasługują na dalsze badania" – przyznają.

Naukowcy przyznają, że kolejne badania, a raczej ich wyniki powinny wpłynąć na politykę związaną z obecnością słodkich napojów na rynku, tak by zmniejszyć zachorowalność na nowotwory.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze