Trwa ładowanie...

Powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie. Krótka droga do raka, udaru

 Paula Komendarczuk
23.02.2023 13:36
Stan zapalny w organizmie zwiększa między innymi mięso i tłuszcze trans
Stan zapalny w organizmie zwiększa między innymi mięso i tłuszcze trans (Getty Images)

Stan zapalny to jeden z naturalnych mechanizmów organizmu zwiększających przepływ krwi (wraz z przeciwciałami) do obszaru zwalczającego infekcje, urazy lub toksyny. Jeżeli zdarza się sporadycznie i trwa zaledwie kilka dni uznawany jest za pozytywną reakcję. Niestety przewlekły stan zapalny może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jakich produktów unikać, by zmniejszyć reakcję przeciwzapalną organizmu?

spis treści

1. Cukier

Przewlekły stan zapalny prowadzi do rozwoju chorób serca, dolnych dróg oddechowych, nowotworów, zapalenia stawów, choroby Alzheimera czy udaru mózgu.

Dieta jest jednym z naturalnych sposobów na kontrolowanie reakcji przeciwzapalnej organizmu. Istnieje wiele zdrowych składników, które zwalczają stan zapalny, a także wiele pokarmów, które go zaostrzają.

Ekspert ds. żywienia Frances Largeman-Roth zwraca uwagę, że dodatek cukru w żywności może zaogniać przewlekłe stany zapalne poprzez uwalnianie cytokin, a także podnosić ciśnienie krwi.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Spożywanie nadmiernej ilości syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i innych form cukru może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2, insulinooporności, a nawet raka.

Nie należy jednak obawiać się produktów z naturalnie występującym cukrem, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i nabiał.

2. Tłuszcze trans

Stwierdzono, że tłuszcze trans powodują ogólnoustrojowe stany zapalne w organizmie, a ich regularne spożywanie wiąże się z ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Wielu producentów zrezygnowało z używania tłuszczów trans, ale w niektórych wyrobach wciąż znajdziemy częściowo utwardzone tłuszcze roślinne na liście składników. Przed zakupem konkretnego produktu warto zapoznać się z jego składem.

3. Węglowodany oczyszczone

Różnica między ziarnem pełnoziarnistym a oczyszczonym polega na tym, że to drugie pozbawione jest otrębów i bogatych w składniki odżywcze zarodków. Produkuje się z nich białą mąkę, pszenne wyroby cukiernicze i biały ryż.

Węglowodany oczyszczone sprzyjają nadwadze i otyłości, a także zaostrzają istniejące stany zapalny.

4. Czerwone mięso

Jednym ze sposobów przeciwdziałania stanom zapalnym jest spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych. Białko pochodzenia roślinnego zazwyczaj ma znacznie mniejszą ilość tłuszczów, szczególnie nasyconych. Jednocześnie warzywa liściaste wykazują właściwości przeciwzapalne i minimalizują ryzyko rozwoju groźnych chorób.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze