Trwa ładowanie...

Powoduje zmiany w mózgu już po kilku tygodniach. Jest gorzej niż sądziliśmy

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
04.04.2023 13:56
Częste spożywanie chipsów, czekolad i innych słodyczy przebudowuje mózg
Częste spożywanie chipsów, czekolad i innych słodyczy przebudowuje mózg (Getty Images)

Wszyscy mają świadomość, że dieta o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu nikomu nie wyjdzie na zdrowie. Świadomość to jedno, gorzej z wykluczeniem czekoladek i słodkich przekąsek z codziennego jadłospisu. Naukowcy odkryli, dlaczego tak trudno nam zrezygnować ze słodyczy i chipsów.

spis treści

1. Co się stanie, jeśli codziennie będziemy jeść słodycze?

Czy mózg preferuje niezdrowe przekąski? Dlaczego po jednej czekoladce mamy ochotę na kolejną? Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii we współpracy z Uniwersytetem Yale postanowili odpowiedzieć, dlaczego słodycze uzależniają.

Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak ciężko zrezygnować ze słodyczy. To jedzenie uzależnia
Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak ciężko zrezygnować ze słodyczy. To jedzenie uzależnia (Getty Images)

Podczas eksperymentu codziennie przez osiem tygodni podawano jednej grupie badanych słodki i tłusty budyń, dla porównania - druga grupa dostawała budyń o tej samej kaloryczności, ale z mniejszą zawartością tłuszczu. Wszyscy uczestnicy testów byli regularnie badani, m.in. pod kątem aktywności mózgu.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

Po dwóch miesiącach naukowcy stwierdzili, że zmiany w mózgu były znacznie silniejsze w pierwszej grupie. Wykazano, że pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru najsilniej aktywowały układ dopaminergiczny, który stanowi ważny element układu nagrody, przez co wpływa na motywację oraz reakcje emocjonalne.

2. Mózg a słodkie i tłuste przekąski

- Nasze pomiary wykazały, że mózg dosłownie się przebudowuje poprzez spożywanie chipsów, czekolad i innych słodyczy, wskutek czego podświadomie uczy się preferować tego typu "satysfakcjonujące" czy "nagradzające" jedzenie - podkreśla dr Marc Tittgemeyer, jeden z autorów badania.

Wykazano, że już po ośmiu tygodniach diety z dużą zawartością cukru i tłuszczu w mózgach powstały nowe połączenia - to pokazuje, jak szybko dochodzi do "uzależnienia" od takiej diety i dlaczego tak trudno zmienić niezdrowe nawyki.

Naukowcy zwracają uwagę na to, że regularne sięganie po tego typu produkty może powodować długotrwałe zmiany w strukturach mózgu, który zaczyna odczytywać żywność o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru jako nagrodę, przez co domaga się więcej. Badania opublikowano na łamach "Cell Metabolism".

- Nasza skłonność do spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, charakterystycznych dla tzw. diety zachodniej, może być wrodzona lub rozwinąć się w wyniku nadwagi. Uważamy jednak, że najczęściej mózg uczy się tej preferencji – tłumaczy dr Sharmili Edwin Thanarajah, szefowa grupy badawczej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze