2 z 8Pieczarki, które pomagają walaczyć z rakiem
Portobello zawierają związek CLA, który wykazuje działanie hamujące proliferację komórek i wywołuje apoptozę (śmierć komórek nowotworowych). Są one jedynym roślinnym źródłem CLA, dzięki czemu są unikalne i bardzo cenne w dietach wegetariańskich.
Jedno z badań porównujących wpływ ekstraktu pieczarkowego na myszy wykazało, że u myszy leczonych ekstraktem nastąpiło zmniejszenie wielkości guza gruczołu krokowego i proliferacja komórek nowotworowych w porównaniu z grupą kontrolną myszy, które nie były leczone w ten sposób. Naukowcy biorący udział w badaniu stwierdzili, że ekstrakt z pieczarek zawierający CLA przyczynił się do znacznych zmian w ekspresji genów obserwowanych w grupie myszy leczonych ekstraktem, ale nie w grupie kontrolnej.
Zawartość CLA w pieczarkach portobello sprawia, że są one uważane za jeden z najcenniejszych, naturalnych produktów do walki z rakiem na świecie.
Zobacz także: Leczenie raka dietą