3 z 6Miód, stewia, fruktoza i erytrytol – to alternatywy dla tradycyjnego cukru
Badania przeprowadzone przez agencję badawczą TNS Polska wykazały, że Polacy nadużywają cukru. Każdego dnia spożywamy średnio 10 łyżeczek tego produktu (który dodawany jest jako słodzik do napojów, ciast i innych potraw), podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia przekonuje, że ok. 55 proc. energii dostarczanej organizmowi w ciągu dnia powinno pochodzić nie z cukrów prostych, ale z węglowodanów złożonych.
Mamy wiele produktów, którymi możemy zastąpić biały cukier – cukier brzozowy, stewia, miód, fruktoza. Erytrytol jest w tej grupie znacznie mniej znany, mimo że nie powoduje próchnicy i nie działa przeczyszczająco. Jego spożycie nie niszczy zdrowia, nie podnosi poziomu glukozy czy insuliny we krwi, w związku z czym jest polecany nawet osobom zmagającym się z cukrzycą.