4 z 6Działanie czerwonej herbaty
Czerwona herbata jest przede wszystkim dobrym sposobem na odchudzanie. Swoje właściwości odchudzające zawdzięcza polifenolom (taninom) - substancjom, które regulują wydzielanie żółci, ułatwiają trawienie i przyspieszają przemianę materii.
Dodatkowo czerwoną herbatę zaleca się chorym na miażdżycę czy mającym problemy z nadciśnieniem, ponieważ obniża ona poziom cholesterolu we krwi.
Napój zawiera też dużo związków mineralnych, mikroelementów, kofeiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Chroni zęby przed próchnicą, normalizuje ciśnienie, poprawia pamięć i ma działanie moczopędne. Ostatnie badania dowodzą również, że czerwona herbata zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Zawiera ona tę samą kofeinę, co kawa, ale jej działanie jest nieco inne. By dostarczyć organizmowi tyle samo kofeiny, co po wypiciu jednej małej czarnej, należałoby wypić sześć filiżanek czerwonej herbaty. Poza tym kofeina z kawy szybko się wchłania, skutkując natychmiastowym pobudzeniem układu krwionośnego. Kofeina z czerwonej herbaty przyswajana jest znacznie wolniej ze względu na obecność polifenoli. Jej ożywcze działanie przebiega łagodniej, a efekt jest długotrwały.