Problem nawet 6 milionów Polaków. Lekarz zdradza, co pić, by cofnąć stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby może dotykać nawet 6 milionów Polaków - ostrzega Polskie Towarzystwo Hepatologiczne. Ryzyko rozwoju tej choroby można zmniejszyć poprzez odpowiedni styl życia, a jeden ze sposobów zdradza popularny w sieci doktor Eric Berg.
1. "Efekt chroniący wątrobę"
Ekspert na platformie YouTube opublikował film, w którym zdradził przepis na jeden z jego ulubionych napojów pozytywnie wpływających na zdrowie wątroby. Mikstura składa się zaledwie z dwóch składników, a dr Eric Berg opisał zdrowotne benefity każdego z nich, szczególnie w kontekście stłuszczenia wątroby, gdyż może pomóc cofnąć groźne zmiany na narządzie.
Pierwszym ze składników mikstury jest ocet jabłkowy. Ten produkt dr Berg docenia za zawartość kwasu octowego, który ma wiele zalet, ale może okazać się szczególnie pomocny dla osób cierpiących na pewne schorzenia.
"Rozwiąże kilka poważnych problemów, z którymi boryka się wiele osób, zwłaszcza insulinooporność. Pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę. Jeśli cierpisz na cukrzycę, stan przedcukrzycowy lub na insulinooporność, ocet jabłkowy może pomóc w rozwiązaniu tego problemu" - powiedział specjalista.
Dodał także, że ocet jabłkowy może:
- wspierać walkę organizmu ze stresem oksydacyjnym,
- spowolnić działanie wolnych rodników,
- wspomagać przechowywanie glikogenu w wątrobie.
Dr Berg zaznacza, że aby wycisnąć z napoju najwięcej korzyści, należy dodać do niego sok z całej cytryny. - W cytrynie znajduje się kwas cytrynowy, który jest dobry w zapobieganiu kamieniom nerkowym - podkreśla.
Przypomniał także, że to świetne źródło witaminy C, a w połączeniu z octem daje "efekt chroniący wątrobę".
2. Jak zrobić napój dra Berga?
Do szklanki wody należy dodać łyżkę octu jabłkowego z łyżką soku z cytryny, choć ekspert zaleca, że lepsze będzie wyciśnięcie soku z całego cytrusa lub zblendowanie go. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć.
- Polecam używanie słomki, aby nie uszkodzić zębów. Będzie lekko kwaśny i z czasem może uszkodzić szkliwo, ale nie, jeśli użyjesz słomki - radzi specjalista.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl