Produkty, które najdłużej zalegają w żołądku. Uważaj!
Każdy organizm inaczej trawi pokarm. Osoby mające problemy ze zwolnionym metabolizmem mogą stosować triki na jego przyspieszenie, by czuć się lepiej i dbać o linię.
Warto również zdać sobie sprawę, że niektóre produkty wyjątkowo długo zalegają w żołądku. Na co powinniśmy uważać?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Sekrety metabolizmu – co go spowalnia, co go przyspiesza?
Ciasta z kremem
Torciki bezowe, napoleonki, włoskie tiramisu i wuzetki nie należą do najlżejszych słodkości. Śmietana użyta do przyrządzenia masy jest tłusta i ciężkostrawna.
Spożywanie ciast może nie tylko powodować ból brzucha i wzdęcia, ale też tycie.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Śmietana czy jogurt? Czym zabielać zupę?
Produkty wędzone
Wędzone ryby, drób i szynki również nie są lekkostrawnym posiłkiem. Nasz żołądek musi się namęczyć, by je strawić.
Proces usuwania wędzonek z żołądka trwa nawet od 3 do 4 h.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Mordercze ryby - dlaczego tak o nich mówią?
Rośliny strączkowe
Fasola, groch, ciecierzyca i soja są naturalnym źródłem witamin i minerałów. Bardzo korzystnie wpływają na pamięć, wzrok i przeciwdziałają rozwojowi choroby Alzheimera.
Niestety, nie należą do najłatwiej trawionych produktów. Zalegają w żołądku nawet od 4 do 5 h.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Przepis na hummus domowej roboty
Tłuste mięsa i fast-foody
Boczek, słonina, wołowina, kaczka i gęś to tłuste mięsa. Tłuszcz zwierzęcy zawarty w tych produktach rozkłada się w żołądku ok. 4-5 h. Podobnie wygląda trawienie tłuszczów trans zawartych w fast-foodach.
Osoby cierpiące na dyspepsję, wrzody żołądka, refluks czy problemy z jelitami powinny mocno ograniczyć spożywanie posiłków, na które składają się te produkty. Zwłaszcza, że trafiając do jelit, zalegają w nich, tworząc toksyczne dla zdrowia złogi.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Czy fast food może być zdrowy?
Przetwory
Przetwory octowe, zwłaszcza te rybne, to cios prosto w żołądek, dosłownie. Same ryby są doskonałym źródłem kwasów omega-3 i zdrowych tłuszczów, jednak śmietana i ocet znacząco wpływają na ich trawienie.
Śledzie w zalewie octowej czy śmietanie zalegają w jelitach przez 4-5 h.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Grzyby
Nie bez powodu nie podaje się grzybów dzieciom. Te zdrowe rośliny są bardzo ciężkostrawne.
Ze względu na zawartość chityny, wielocukru, który nie jest trawiony przez organizm ludzki, grzyby są usuwane z żołądka aż po ok. 7 h.
Zobacz też: Jak bezpiecznie zbierać grzyby?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl