Produkty, które obowiązkowo trzeba wykluczyć z diety po 50. Sprawdź listę
Obecni pięćdziesięciolatkowie często są aktywnymi zawodowo osobami i nie zastanawiają się nad tym, jak dieta wpływa na ich zdrowie. Po pięćdziesiątym roku życia metabolizm zwalnia, a kobiety wchodzą w okres menopauzy. Warto wtedy rozważyć zmianę nawyków żywieniowych.
Osoby w tym wieku często też zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak nadciśnienie czy cukrzyca. Produkty, które spożywają mogą zaostrzać objawy tych chorób.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naukowcy obalili popularny mit i wyjaśnili, od czego tak naprawdę tyjemy
Sól
Nadmierne spożycie soli nie jest wskazane w żadnym wieku, ale szczególnie powinny na nią uważać osoby po pięćdziesiątce. Zbyt duża dawka soli powoduje problemy z ciśnieniem. Wysokie ciśnienie krwi jest z kolei obciążeniem dla serca, nerek i mózgu. Nieleczone może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.
Sól zatrzymuje też wodę w organizmie. To powoduje obrzęki i opuchnięcia.
Dodatek ten znajduje się w wielu produktach, których nawet o to nie podejrzewasz. Znajdziesz ją m.in. w pieczywie, gotowych sokach warzywnych, serze, wędlinach, warzywach w puszkach, mrożonej pizzy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wędliny i czerwone mięso
Spożywanie nadmiernych ilości czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowań na nowotwory.
Eksperci z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem stwierdzili, że codzienne spożywanie przetworów mięsnych może zwiększać ryzyko raka jelita grubego nawet o 72 proc.
Gotowe wędliny zawierają szkodliwe w nadmiarze konserwanty i polepszacze smaku. Przed zakupem dokładnie przeczytaj skład.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Produkty bogate w omega-6
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 są potrzebne do prawidłowego działania organizmu. Powinno się go jednak spożywać wraz z kwasami omega-3, w stosunku 5:1 (5 porcji kwasu omega-6 i 1 porcja kwasu omega-3). Zwykle jednak w naszej diecie ten stosunek wynosi nawet 50:1.
Przyjmowanie w zbyt dużych ilościach kwasów omega-6, może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych stawów i rozwoju artretyzmu.
Kwasy omega-6 znajdziemy w bekonie, żółtkach, kukurydzy, słoneczniku, soi, margarynie i smażonych potrawach.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przetworzony cukier
Tutaj też nie będzie niespodzianki. Nadmierne spożycie cukru powoduje szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, przyśpiesza starzenie się skóry. Stale podwyższony poziom glukozy we krwi prowadzi też do rozwinięcia się cukrzycy typu II. Niszczy trzustkę.
Uważnie czytaj etykiety produktów. Cukier znajdziesz w słodyczach, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, słodzonych napojach gazowanych, wodach smakowych.
W składzie występuje pod różnymi postaciami - fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltodekstryna, melasa, karmel.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Gorszy niż cukier. Spożywany codziennie zwiększa ryzyko choroby Alzheimera
Alkohol
Czerwone wino bogate jest w polifenole, które działają pozytywnie na nasz organizm. Lampka wina wypita raz na jakiś czas może mieć korzyści zdrowotne.
Naukowcy odkryli jednak, że regularne spożywanie alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia. Powoduje problemy z sercem i wątrobą. Może też przyczyniać się do przedwczesnej śmierci.
Pij alkohol jak najrzadziej i pamiętaj, że z wiekiem organizm coraz gorzej radzi sobie z jego metabolizowaniem. Skutki zatrucia alkoholowego będziesz odczuwać dłużej i intensywniej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Wystarczą trzy dziennie. Ryzyko raka piersi wzrasta o 50 proc.