Produkty, które obowiązkowo trzeba wykluczyć z diety po 50. Sprawdź listę

Obecni pięćdziesięciolatkowie często są aktywnymi zawodowo osobami i nie zastanawiają się nad tym, jak dieta wpływa na ich zdrowie. Po pięćdziesiątym roku życia metabolizm zwalnia, a kobiety wchodzą w okres menopauzy. Warto wtedy rozważyć zmianę nawyków żywieniowych.

Osoby w tym wieku często też zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak nadciśnienie czy cukrzyca. Produkty, które spożywają mogą zaostrzać objawy tych chorób.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Naukowcy obalili popularny mit i wyjaśnili, od czego tak naprawdę tyjemy

Jakich produktów unikać po pięćdziesiątce? [123rf.com]Jakich produktów unikać po pięćdziesiątce? [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Obecni pięćdziesięciolatkowie są aktywni zawodowo [123rf.com]

/ 5Sól

Nadmierne spożycie soli nie jest wskazane w żadnym wieku, ale szczególnie powinny na nią uważać osoby po pięćdziesiątce. Zbyt duża dawka soli powoduje problemy z ciśnieniem. Wysokie ciśnienie krwi jest z kolei obciążeniem dla serca, nerek i mózgu. Nieleczone może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

Sól zatrzymuje też wodę w organizmie. To powoduje obrzęki i opuchnięcia.

Dodatek ten znajduje się w wielu produktach, których nawet o to nie podejrzewasz. Znajdziesz ją m.in. w pieczywie, gotowych sokach warzywnych, serze, wędlinach, warzywach w puszkach, mrożonej pizzy.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Wędliny i czerwone mięso

Spożywanie nadmiernych ilości czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowań na nowotwory.

Eksperci z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem stwierdzili, że codzienne spożywanie przetworów mięsnych może zwiększać ryzyko raka jelita grubego nawet o 72 proc.

Gotowe wędliny zawierają szkodliwe w nadmiarze konserwanty i polepszacze smaku. Przed zakupem dokładnie przeczytaj skład.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Produkty bogate w omega-6

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 są potrzebne do prawidłowego działania organizmu. Powinno się go jednak spożywać wraz z kwasami omega-3, w stosunku 5:1 (5 porcji kwasu omega-6 i 1 porcja kwasu omega-3). Zwykle jednak w naszej diecie ten stosunek wynosi nawet 50:1.

Przyjmowanie w zbyt dużych ilościach kwasów omega-6, może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych stawów i rozwoju artretyzmu.

Kwasy omega-6 znajdziemy w bekonie, żółtkach, kukurydzy, słoneczniku, soi, margarynie i smażonych potrawach.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Przetworzony cukier

Tutaj też nie będzie niespodzianki. Nadmierne spożycie cukru powoduje szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, przyśpiesza starzenie się skóry. Stale podwyższony poziom glukozy we krwi prowadzi też do rozwinięcia się cukrzycy typu II. Niszczy trzustkę.

Uważnie czytaj etykiety produktów. Cukier znajdziesz w słodyczach, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, słodzonych napojach gazowanych, wodach smakowych.

W składzie występuje pod różnymi postaciami - fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltodekstryna, melasa, karmel.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Gorszy niż cukier. Spożywany codziennie zwiększa ryzyko choroby Alzheimera

/ 5Alkohol

Czerwone wino bogate jest w polifenole, które działają pozytywnie na nasz organizm. Lampka wina wypita raz na jakiś czas może mieć korzyści zdrowotne.

Naukowcy odkryli jednak, że regularne spożywanie alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia. Powoduje problemy z sercem i wątrobą. Może też przyczyniać się do przedwczesnej śmierci.

Pij alkohol jak najrzadziej i pamiętaj, że z wiekiem organizm coraz gorzej radzi sobie z jego metabolizowaniem. Skutki zatrucia alkoholowego będziesz odczuwać dłużej i intensywniej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Wystarczą trzy dziennie. Ryzyko raka piersi wzrasta o 50 proc.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka