3 z 7Słodycze, gazowane napoje i konserwy
Jeśli nie chcesz zbyt wcześnie martwić się pojawiającymi się zmarszczkami, ogranicz spożycie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy.
Znaleźć możecie go w składzie słodyczy, napojów gazowanych czy konserw. Uważać też trzeba na ketchup, pieczywo, wędliny i lody.
Zanim sięgniemy po jakikolwiek produkt, warto sprawdzić, co ma w składzie. Syrop glukozowy poprawia smak żywności i przedłuża jej okres trwałości.
Nadmierne jego spożywanie może prowadzić do rozwoju cukrzycy i chorób serca.
Syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się też do starzenia się organizmu. Prowadzi do zaburzenia metabolizmu miedzi, co z kolei powoduje zahamowanie produkcji elastyny i kolagenu.
Substancje te odpowiadają m.in. za jędrność skóry.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Lek obniżający cholesterol. Rozbija blaszki miażdżycowe