Produkty o wysokim indeksie glikemicznym
Wysoki indeks glikemiczny mają przede wszystkim produkty wysoko przetworzone. Po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej w organizmie.
1. Indeks glikemiczny produktów
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są przeciwwskazane dla osób z cukrzycą oraz w trakcie odchudzania.
Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych określa czas wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 2 godzin po spożyciu porcji danego produktu, która dostarcza 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy.
Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100.
Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produkcie. To one warunkują tempo wchłaniania i odpowiedź glikemiczną organizmu.
Na podstawie wpływu produktów na stężenie glukozy we krwi została sklasyfikowana żywność zawierająca węglowodany.
Produkty, których IG jest niższy niż 50, są produktami o niskim IG, natomiast te, których IG mieści się w zakresie 55-70, mają średni IG. Jeśli IG jest wyższy niż 70, produkt zalicza się do grupy o wysokim indeksie glikemicznym.
Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od wielu czynników:
- stopnia dojrzałości owoców, warzyw,
- metod przetwarzania produktu,
- tempa spożycia produktu,
- pory dnia, w której został spożyty,
- innych produktów obecnych w potrawie.
Produkt | Wartość IG | Produkt | Wartość IG |
---|---|---|---|
Biszkopt | 70 | Biały ryż | 70 |
Bułki | 70 | Marchew gotowana | 80 |
Cukier biały | 70 | Płatki kukurydziane | 85 |
Makaron z białej mąki | 70 | Rzepa | 85 |
Napoje słodzone | 70 | Ziemniaki pieczone | 95 |
Kasza jęczmienna | 70 | Piwo | 110 |
Warto sprawdzić indeks glikemiczny pokarmu przed jego spożyciem.
2. Dieta o wysokim IG
Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwa dla zdrowia, przyczynia się bowiem do wystąpienia niebezpiecznych schorzeń.
Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki IG diety jest również czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.
Wysoki indeks diety przyczynia się również do wzrostu stężenia we krwi białka C-reaktywnego (CRP), które wywołuje stany zapalne w organizmie.
W licznych badaniach wykazano, że wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa też ryzyko występowania schorzeń, których podstawą jest wytwarzanie wolnych rodników uszkadzających tkanki.
Wysokie stężenie glukozy we krwi przyspiesza proces starzenia się organizmu, gdyż elementy komórkowe – białka – ulegają procesowi glikacji, w wyniku czego zmieniają się ich właściwości biologiczne, stają się odporne na degradację, a zarazem mniej elastyczne.
Kolagen jest mniej sprężysty i zmniejsza się jego gęstość oraz odporność na rozciąganie.
Osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby odchudzające się powinny unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru we krwi, a także szybkie uczucie głodu w niedługim okresie po spożyciu pokarmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl