Produkty pełnotłuste są lepsze niż odtłuszczone
Naukowcy dostarczają coraz więcej dowodów na to, że pełnotłuste jedzenie jest niesłusznie demonizowane. Tłuszcz kojarzy się z tyciem, więc producenci żywności prześcigają się w wytwarzaniu produktów nisko- lub beztłuszczowych, a przy okazji bezcukrowych. Co otrzymujemy w zamian?
Najprawdopodobniej, kiedy sięgasz po artykuł spożywczy z napisem "bez cukru”, "0 proc. tłuszczu” itp., otrzymujesz w pakiecie całą masę chemicznych ulepszaczy. Dlatego też pełnotłuste i pełnowartościowe pożywienie może być de facto lepszym sprzymierzeńcem zdrowego organizmu i zgrabnej sylwetki.
1. Produkty, na które warto spojrzeć łaskawszym okiem
Według badań spożycie dań mlecznych nie przyczynia się do chorób układu krążenia. Mleko, sery i jogurty są coraz częściej wymieniane jako produkty o potencjalnym działaniu zapobiegającym takim schorzeniom.
Zespół naukowców z Luksemburga przeprowadził obserwację 1352 uczestników pod kątem stanu układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że osoby spożywające pełnotłusty nabiał co najmniej pięć razy w tygodniu, wykazywały się znacznie lepszym zdrowiem układu krążenia.
Oprócz tego udowodniono, że osoby te miały prawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI) i stawiały na zdrowe praktyki żywieniowe. Skandynawskie czasopismo Podstawowej Opieki Zdrowotnej (Scandinavian Journal of Primary Health Care) opublikowało informacje, że spożywanie tłuszczu pochodzącego z nabiału jest powiązane z niższym współczynnikiem otyłości w obszarze tułowia.
Masło, często odrzucane przez miłośników zdrowej diety, jest cennym źródłem witaminy D3, która pomaga w metabolizmie wapnia i obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Przeprowadzono wiele badań, w których nie udało się udowodnić, że masło powoduje choroby układu sercowo-naczyniowego.
Żółtka również zostały zrehabilitowane. W badaniach Abstract Lipid Study zawarto analizę obserwacji, w których uczestnicy przez 12 tygodni spożywali po trzy całe jajka dziennie.
Wyniki wykazały, że ich codzienne spożywanie prowadzi do podwyższenia poziomu lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL). Jest to tak zwany "dobry cholesterol”, który sprzyja spadkowi zachorowalności na choroby układu krążenia.
Miłośnicy czerwonego mięsa mogą ucieszyć się z wyników badań opublikowanych z kolei przez amerykański magazyn żywieniowy American Journal of Clinical Nutrition. W badaniach wzięli udział mężczyźni i kobiety, którzy mieli wysoki wskaźnik złego cholesterolu w organizmie. Przez pięć tygodni stosowali specjalnie skomponowane diety. Badania wykazały, że dieta zawierająca chudą wołowinę korzystnie wpływała na układ krążeniowy, co może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl