2 z 8Zdrowie i czekoladowe ciasteczka
Mocno czekoladowe, zdrowie i z dużą zawartością błonnika oraz białka – dające dużą dawkę energii ! Gorzka czekolada i kakao mają wiele zalet. Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, E i PP. Posiadają również takie substancje jak teobromina czy kofeina. Wpływają korzystnie na oczyszczenie naszego organizmu z toksyn, działają również wyszczuplająco i antycellulitowo. Mają właściwości uspakajające, relaksujące i zmniejszają obrzęki.
Składniki:
- 1 szklanki mąki, np. orkiszowej, ryżowej;
- 1 szklanka płatków owsianych;
- 2 ½ łyżki kakao;
- 1 jajko;
- pół tabliczki czekolady gorzkiej (najlepiej 90%);
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- 4 łyżeczki ksylitolu;
- 50 g odżywki białkowej o dowolnym smaku.
Przygotowanie. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) blendujemy na gładką masę. Na blasze z papierem do pieczenia formujmy ciasteczka i posypujemy na wierzchu czekoladą. Pieczemy około 15-20 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Proste, prawda?