4 z 8Ciasteczka owsiano-bananowe
Banany w tym przepisie zastępuję cukier, ale możesz dodać również odrobinę miodu, który jest naturalnym antybiotykiem. Smak wzbogacą także rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, żurawina lub suszone wiśnie. Banany posiadają dużo białka, fitosteroli, flawonoidów i witamin, takich jak: B1, B2, B6 ,C i P.Znajdziemy w nich także kwas foliowy i kwas pantotenowy, oraz fluor, magnez, miedź, mangan i potas.
Składniki:
- 2 banany;
- 1/2 szklanki płatków owsianych;
- 1/3 szklanki otrębów owsianych;
- 2 czubate łyżki masła orzechowego;
- 50 g dowolnej odżywki białkowej.
Przygotowanie. Banany blendujemy z masłem orzechowym i odżywką białkową. Następnie dodajemy płatki oraz otręby i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 10 min. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Przechowujemy w słoiku lub plastikowym pojemniku.