7 z 8Ciasteczka z batata
Bataty posiadają dużo białka, a także niezbędne aminokwasy egzogenne, kwas linolowy i linolenowy (używane do złagodzenia komplikacji cukrzycowych, a także atopowego zapalenia skóry). Dodatkowo znajdziesz w nich wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, C, E i K oraz kwas foliowyi polifenole, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Posiadają również fosfor, chlor, jod, magnez, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Oto przepis na szybkie, zdrowe ciasteczka bez pieczenia!
Składniki:
Masa:
- 1 dużej wielkości batat;
- 100 g dowolnej odżywki białkowej;
- 1 łyżka czubata ksylitolu;
- 1 łyżka mąki kokosowej (ryżowej, kukurydzianej, owsianej, itp.);
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego (takiego bez cukru).
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżki oleju kokosowego;
- 1,5 łyżki masła orzechowego;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżka ksylitolu (dodatkowo może być jeszcze 1 łyżka odżywki białkowej);
- 2 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego.
Przygotowanie. Blendujemy ze sobą wszystkie składniki zawarte w dziale masa na gładką konsystencję. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z masłem orzechowym. Dodajemy do nich kakao i ksylitol (dodatkowo można odżywkę białkową). Tak przygotowaną miksturę wylewamy na dno foremek. Na nią nakładamy masę. Ciasteczka wkładamy do lodówki na minimum 60 minut (muszą dobrze stężeć). Smacznego!