6 z 8Ciasteczka z fasoli
Smakuje jak brownie i można zjeść połowę blaszki bez wyrzutów sumienia! W dodatku fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka. Zawiera również dużą ilość witamin z grupy B, a szczególnie witaminę B1, czyli tiaminę, która ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie (działa antydepresyjnie) i poprawia naszą pamięć.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 3 łyżki gorzkiego kakao;
- 1 banan;
- 1/3 szklanki wody;
- 1 jajko + 2 białka jaj;
- 2 łyżki ksylitolu bądź stewii;
- 50 g dowolnej odżywki białkowej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- aromat lub ekstrakt waniliowy w dowolnej ilości do smaku.
Przygotowanie. Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.