Przechowywanie witamin a ich skuteczność
Badania naukowców z Uniwersytetu Purdue wskazują, iż wysoka wilgotność w kuchni i łazience może źle wpływać na przechowywane w tych pomieszczeniach witaminy i suplementy diety, nawet jeśli wieczka ich opakowań są szczelnie zamknięte.
1. Wpływ wilgotności na witaminy i suplementy diety
Substancje krystaliczne, w tym witamina C, niektóre witaminy z grupy B oraz inne suplementy diety, podatne są na absorpcję wody z powietrza. W wyniku tego procesu substancje stałe rozpuszczają się, co wpływa na efektywność ich działania. Jeśli suplementy diety pochłoną wilgoć z powietrza lub częściowo się rozpuszczą, dochodzi do pogorszenia ich jakości i skrócenia czasu przydatności do spożycia. W zależności od warunków może nawet dojść do całkowitego zaniku danego składnika.
2. Przechowywanie witamin w kuchni i łazience
W kuchni i w łazience dochodzi do drastycznych wzrostów wilgotności powietrza. Nie pomaga nawet szczelne zamknięcie opakowań preparatów przechowywanych w tych pomieszczeniach, gdyż wystarczy raz otworzyć takie opakowanie, aby dostało się do niego wilgotne powietrze. Niekiedy wilgotność powietrza w łazience lub kuchni osiąga nawet 98%, co nieodwracalnie niszczy witaminy i suplementy diety.
3. Rozpuszczanie się witamin i suplementów diety
Naukowcy zmierzyli wilgotność powietrza, przy jakiej dochodzi do upłynniania się substancji zawartych w suplementach diety. W temperaturze pokojowej askorbinian sodu rozpuszczał się przy wilgotności 86%, kwas askorbinowy przy wilgotności 98%, a fruktoza przy 62%. Niektóre substancje upłynniały się nawet przy wilgotności 30%. Przywrócenie prawidłowej wilgotności nie poprawiało jakości suplementów diety, gdyż szkody były nieodwracalne. Oznaki, które mogą świadczyć, iż doszło do absorpcji wody przez suplement diety to jego częściowe upłynnienie oraz brązowe przebarwienia na tabletkach. Takie preparaty należy wyrzucić, gdyż chociaż przyjmowanie ich nam nie zaszkodzi, to z pewnością również nie pomoże.