Przepis na śmietniczek
Ta zupa jest idealna dla osób z obniżoną odpornością, walczących z nawracającymi infekcjami. Jest to jeden z naturalnych, skutecznych sposobów na walkę z z przeziębieniem.
Gorący, warzywny wywar z pożywnym pęczakiem i aromatycznymi ziołami jest tym, czego człowiekowi w chłodnym marcu potrzeba. I choremu, i zdrowemu. Taka zupa to źródło ogromnej ilości witamin - w tym witaminy C, B1, B6, K oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk, fluor i sód.
Należy przygotować:
- ok. 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego;
- 3 ziemniaki;
- 3 łyżki zielonego groszku;
- 2 marchewki;
- pietruszkę lub pasternak;
- kawałek selera;
- kilka różyczek kalafiora;
- garść fasolki szparagowej;
- ½ czerwonej papryki;
- ½ szklanki pęczaku;
- po sporej szczypcie estragonu i oregano;
- sól i pieprz - do smaku;
- natkę pietruszki do posypania.
Kaszę wypłukać, zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut. W tym czasie pokroić warzywa - w kostkę lub słupki, a ziemniaki w kosteczkę. Dodać je wraz z przyprawami do bulionu i gotować powoli przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem obficie posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj także przepis na zupę serową.