Puch morelowy
Przepis na bardzo zdrowy i niskokaloryczny deser. Białko jaja jest białkiem wzorcowym, gdyż dostarcza wszystkich niezbędnych nam aminokwasów. Na dodatek wcale nie zawiera cholesterolu, gdyż występuje on tylko w żółtku jaja. Żelatyna to również białko, ale przetworzone w kolagen, dlatego korzystnie wpływa na elastyczność stawów, wzmacnia kości, włosy i paznokcie.
Składniki (2-3 porcje)
- 15 dag dżemu morelowego niskosłodzonego,
- 2 białka dobrze oziębione,
- 2-3 łyżki stołowe cukru,
- łyżka stołowa żelatyny.
Sposób przygotowania
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Białka ubić na sztywną pianę. Naczynie z pianą ustawić na parze i nadal ubijając, dodawać stopniowo żelatynę. Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo cukier i połowę dżemu. Masę podzielić na porcje, udekorować pozostałym dżemem, wstawić do lodówki na 60-90 minut do zastygnięcia.
Komentarz
Morele nawet w postaci dżemu dostarczają mnóstwo witaminy C, A i pektyn mając przy tym przepyszny smak. Danie może być elementem diet odchudzających i bogato białkowych. Z powodzeniem taki deser mogą spożywać również osoby z podwyższonym cholesterolem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 127,35 kcal |
Białka | 5,67 g |
Tłuszcze | 0,18 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 27,7 g |
Błonnik | 0,24 g |
Witamina C | 1,62 mg |
Witamina A | 10,8 µg |