Rolada - co to jest, przepis na roladę z wołowiną, kalorie
Rolada to potrawa, którą zwyczajowo serwuje się podczas ważnych przyjęć okolicznościowych np. zaręczyn, wesel czy chrzcin. Wersja wytrawna rolady uwzględnia użycie mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Rolada wołowa podawana z kluskami oraz czerwoną kapustą to jedna z tradycyjnych dań kuchni śląskiej.
1. Co to jest rolada?
Rolada to danie przyrządzane zwykle z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub indyka. Sposób przyrządzania potrawy jest następujący: dokładnie rozbity kawałek mięsa łączymy z farszem, a następnie całość zawijamy w rulon.
Miłośnicy gotowania do przyrządzenia farszu często wykorzystują następujące składniki:
Kompilacji może być bardzo wiele, wszystko zależy od naszych własnych upodobań i kreatywności. Potrawa zyska bardziej aromatycznego i unikalnego smaku, gdy dodamy do niej ulubione przyprawy np. chili, pieprz, sól, czosnek sproszkowany, rozmaryn, oregano, bazylię.
## Rolada z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym
Rolada z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym charakteryzuje się wyjątkowo pysznym smakiem i niezwykłym aromatem. Do jej przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:
- kilogram udźca wołowego
- pięćdziesiąt gramów smalcu
- trzydzieści gramów mąki pszennej
- szklanka wody
- dwie czerwone cebule
- dwa ogórki kiszone
- sto gramów wędzonego boczku w plasterkach
- przyprawy: sól, pieprz
- musztarda
- olej.
Sposób wykonania:
Cebulę czerwoną posiekaj na małe kawałeczki, ogórki zaś pokrój w cieniutkie plastry. Dodaj sól oraz pieprz. Rozgrzej na patelni smalec, a następnie dodaj do niego pokrojone wcześniej warzywa. Smaż do chwili, w której cebulka nabierze złocistego koloru. Udziec wołowy podziel na plasterki o szerokości 15 milimetrów. Każdy z kawałków rozbij za pomocą tłuczka do mięsa.
Rozbite kawałki udźca posmaruj musztardą, a następnie dopraw majerankiem. W kolejnym kroku dodaj boczek, czerwoną cebulę, ogórki.
Każdą z roladek dokładnie zawiń, a następnie zwiąż specjalnym sznurkiem, przeznaczonym do gotowania.
Mięso oprósz mąką, a następnie podsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni. Powinno ono nabrać brązowego odcienia. Po wykonaniu tego kroku, przełóż roladki do naczynia żeliwnego. Podlej roladki wodą, a następnie duś je przez kolejne dziewięćdziesiąt minut na niedużym ogniu.
1.1. Kalorie i składniki odżywcze zawarte w roladzie z wołowiną i boczkiem
Rolada jest potrawą nie tylko smakowitą, ale również sycącą. Bazowy składnik dania - wołowina, w porównaniu do mięsa innych gatunków, zawiera bardzo dużą ilość żelaza. Regularne jej spożywanie przeciwdziała osłabieniu organizmu oraz anemii. Warto również zaznaczyć, że wołowina stanowi cenne bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E oraz witaminy D.
Cebula właściwości lecznicze zawdzięcza swoim licznym składnikom odżywczym. W jej składzie występuje nie tylko siarka, ale również cynk, magnez, fluor, kwas foliowy, żelazo, potas. Warzywo stanowi cenne źródło witamin z grupy b, witaminy C, witaminy K, witaminy A oraz E. Regularnie spożywana cebula może uchronić nas przed rozwojem miażdżycy, chorób serca.
Rolada z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym posiada wartość kaloryczną 315 kcal. Taka porcja dostarcza naszemu organizmowi również 13 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, 41 g protein, 1,2 g soli oraz 1 g nierozpuszczalnego błonnika.