Trwa ładowanie...

Rolada - co to jest, przepis na roladę z wołowiną, kalorie

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 29.11.2021 15:25
Rolada - co to jest, przepis na roladę z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym, kalorie
Rolada - co to jest, przepis na roladę z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym, kalorie

Rolada to potrawa, którą zwyczajowo serwuje się podczas ważnych przyjęć okolicznościowych np. zaręczyn, wesel czy chrzcin. Wersja wytrawna rolady uwzględnia użycie mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Rolada wołowa podawana z kluskami oraz czerwoną kapustą to jedna z tradycyjnych dań kuchni śląskiej.

spis treści

1. Co to jest rolada?

Rolada to danie przyrządzane zwykle z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub indyka. Sposób przyrządzania potrawy jest następujący: dokładnie rozbity kawałek mięsa łączymy z farszem, a następnie całość zawijamy w rulon.

Miłośnicy gotowania do przyrządzenia farszu często wykorzystują następujące składniki:

Zobacz film: "Łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci znajomych? Stek z wasabi"

Kompilacji może być bardzo wiele, wszystko zależy od naszych własnych upodobań i kreatywności. Potrawa zyska bardziej aromatycznego i unikalnego smaku, gdy dodamy do niej ulubione przyprawy np. chili, pieprz, sól, czosnek sproszkowany, rozmaryn, oregano, bazylię.

## Rolada z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym

Rolada z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym charakteryzuje się wyjątkowo pysznym smakiem i niezwykłym aromatem. Do jej przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:

  • kilogram udźca wołowego
  • pięćdziesiąt gramów smalcu
  • trzydzieści gramów mąki pszennej
  • szklanka wody
  • dwie czerwone cebule
  • dwa ogórki kiszone
  • sto gramów wędzonego boczku w plasterkach
  • przyprawy: sól, pieprz
  • musztarda
  • olej.

Sposób wykonania:

Cebulę czerwoną posiekaj na małe kawałeczki, ogórki zaś pokrój w cieniutkie plastry. Dodaj sól oraz pieprz. Rozgrzej na patelni smalec, a następnie dodaj do niego pokrojone wcześniej warzywa. Smaż do chwili, w której cebulka nabierze złocistego koloru. Udziec wołowy podziel na plasterki o szerokości 15 milimetrów. Każdy z kawałków rozbij za pomocą tłuczka do mięsa.

Rozbite kawałki udźca posmaruj musztardą, a następnie dopraw majerankiem. W kolejnym kroku dodaj boczek, czerwoną cebulę, ogórki.
Każdą z roladek dokładnie zawiń, a następnie zwiąż specjalnym sznurkiem, przeznaczonym do gotowania.

Mięso oprósz mąką, a następnie podsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni. Powinno ono nabrać brązowego odcienia. Po wykonaniu tego kroku, przełóż roladki do naczynia żeliwnego. Podlej roladki wodą, a następnie duś je przez kolejne dziewięćdziesiąt minut na niedużym ogniu.

1.1. Kalorie i składniki odżywcze zawarte w roladzie z wołowiną i boczkiem

Rolada jest potrawą nie tylko smakowitą, ale również sycącą. Bazowy składnik dania - wołowina, w porównaniu do mięsa innych gatunków, zawiera bardzo dużą ilość żelaza. Regularne jej spożywanie przeciwdziała osłabieniu organizmu oraz anemii. Warto również zaznaczyć, że wołowina stanowi cenne bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E oraz witaminy D.

Cebula właściwości lecznicze zawdzięcza swoim licznym składnikom odżywczym. W jej składzie występuje nie tylko siarka, ale również cynk, magnez, fluor, kwas foliowy, żelazo, potas. Warzywo stanowi cenne źródło witamin z grupy b, witaminy C, witaminy K, witaminy A oraz E. Regularnie spożywana cebula może uchronić nas przed rozwojem miażdżycy, chorób serca.

Rolada z wołowiną, boczkiem i ogórkiem kiszonym posiada wartość kaloryczną 315 kcal. Taka porcja dostarcza naszemu organizmowi również 13 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, 41 g protein, 1,2 g soli oraz 1 g nierozpuszczalnego błonnika.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze