Rum - kalorie, rodzaje, drinki
Rum to rodzaj alkoholu, który kojarzy się głównie z marynarzami i – jeśli patrzeć na popkulturę – z piratami. Stał się popularny w czasach kolonialnych, choć historia jego narodzin nie jest do końca pewna. Obecnie rum wykorzystuje się do drinków i koktajli wyskokowych, ale także do niektórych potraw. Jakie są rodzaje rumu i z czym najlepiej go pić?
1. Co to jest rum?
Rum to alkohol wytwarzany na bazie trzciny cukrowej lub melasy. Zawartość czystego alkoholu wynosi w nim od ok. 40 do 80 procent. Posiada charakterystyczny smak i dziś jest ulubionym trunkiem koneserów oraz składnikiem popularnych na całym świecie drinków.
Nie ma jednego przepisu na rum. Każda destylarnia modyfikuje go według własnych potrzeb. To dlatego stężenie procentowe w różnych rumach różnią się od siebie tak bardzo.
W Polsce najbardziej popularne marki rumu to przede wszystkim:
- Bacardi,
- Captain Morgan,
- Havana Club,
- Malibu.
1.1. Kalorie i wartości odżywcze w czystym rumie
W 100 g rumu znajduje się 231 kalorii, w tym:
- Tłuszcz: 0 g
- Cholesterol: 0 mg
- Sód: 1 mg
- Potas: 2 mg
- Węglowodany: 0 g
- Błonnik: 0 g
- Cukry: 0 g
- Białko: 0 g
- Kwas askorbinowy: 0 mg
- Wapń: 0 mg
- Żelazo: 0,1 mg
- Witamina D: 0 IU
- Witamina B6: 0 mg
- Witamina B12: 0 µg
- Magnez: 0 mg
1.2. Historia rumu
Nie do końca wiadomo, gdzie tak naprawdę narodził się rum. Choć to Ameryka Południowa uznawana jest za jego dom, tak naprawdę trzcina cukrowa hodowana była w Indiach oraz Chinach i prawdopodobnie to tam zaczęto produkować rum na niewielką skalę.
Alkohol ten stał się popularny za sprawą Krzysztofa Kolumba, który podczas swoich podróży wziął na statek sadzonki trzciny cukrowej. Kiedy dotarł do Ameryki, okazało się, że karaibski klimat jest idealny do ich uprawy. Za dom produkcji rumu na szeroką skalę uważa się Barbados.
W ten sposób rum stał się ulubionym napojem marynarzy i kolonizatorów. W Europie próbowano produkować rum z buraków cukrowych, jednak alkohol ten nie przypominał swoim smakiem amerykańskiego rumu.
Ciekawostka
Rum jest dość mocnym alkoholem, dlatego pijący go marynarze często go przedawkowywali. Zaczęto więc mieszać go z wodą, tworząc mniejsze stężenie procentowe czystego alkoholu – tak przygotowywany drink nazywano “grogiem”. Z czasem dodano do szklanki także odrobinę soku z cytryny, co pozwoliło zmniejszyć zapadalność marynarzy na popularny wówczas szkorbut.
1.3. Rodzaje rumu
Ze względu na to, że istnieje tak wiele przepisów na rum, wyróżnia się kilka rodzajów tego alkoholu. Najpopularniejsze z nich to:
- biały rum (srebrny) – produkowany głównie w Portoryko rum o słodkim i delikatnym smaku, wykorzystywany jest do drinków i koktajli
- złoty rum – odmiana białego rumu, bardziej aromatyzowana i o cieplejszym odcieniu, który powstaje dzięki leżakowaniu rumu w beczce
- ciemny lub czarny rum – produkowany jest głównie na Jamajce i w Gwatemali, posiada bardzo mocny smak i aromat
- rum aromatyzowany – to po prostu rum smakowy, np. pomarańczowy
- rum overproof – rum o zwiększonej ilości czystego alkoholu (aż do 80%)
- rum premium – długo leżakująca odmiana rumu, która dzięki temu staje się bardziej luksusowa.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
1.4. Style rumu
Okazuje się, że rum dzieli się nie tylko ze względu na jego rodzaj, ale także styl. Podział ten wiąże się z dawnym systemem kolonialnym i w przypadku rumu oznacza miejsce pochodzenia oraz walory smakowe czy proces produkcji.
Wyróżnia się rum w stylu:
- francuskim – produkowany jest ze świeżego, skoncentrowanego soku z trzciny cukrowej, zwykle posiada owocowy posmak, produkowany jest głównie w Gwatemali oraz na Maderze;
- angielskim – rum wytwarzany z melasy, długo fermentujący, posiada intensywny smak oraz aromat, produkowany jest głównie na Barbadosie oraz Jamajce
- hiszpańskim – produkowany jest z melasy, krótko fermentujący, posiada lekki smak ze słodkimi i korzennymi aromatami, produkuje się go głównie w Wenezueli i na Dominikanie.
W wielu krajach wymaga się, aby rum dojrzewał przez minimum rok, najlepiej w dębowych beczkach lub zbiornikach ze stali nierdzewnej. Rum dojrzewający w drewnie ma ciemniejszy smak i mocniejszy aromat.
2. Jak i z czym pić rum?
Długo dojrzewający rum najlepiej jest pić bez żadnych dodatków, aby móc poczuć pełnię smaków. Można dodać odrobinę lodu. Tak stary rum pity jest przede wszystkim przez koneserów, którzy z zasady nie profanują alkoholi słodkimi dodatkami.
Rum o niższej jakości i krótszym okresie fermentacji wykorzystuje się do drinków i koktajli.
2.1. Drinki z rumem
Najbardziej znane i najchętniej kupowane na całym świecie drinki z rumem to Cuba libre, Pina Colada oraz Mojito. W przypadku pierwszego z nich mamy pełną dowolność co do wykorzystanego rumu. Alkohol miesza się z colą oraz limonką. Do przygotowania mojito potrzebny jest biały rum, limonka, mięta oraz woda gazowana i lód (najlepiej kruszony).