Trwa ładowanie...

Są naszpikowane cholesterolem. Eksperci ostrzegają

Avatar placeholder
02.08.2023 20:47
Które ryby mają najwięcej cholesterolu? Sposób przygotowania nie pozostaje bez znaczenia
Które ryby mają najwięcej cholesterolu? Sposób przygotowania nie pozostaje bez znaczenia (Getty Images)

W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć ryb, a dietetycy zalecają, by sięgać po nie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Warto jednak pamiętać, że lepiej wybrać pewne gatunki od innych. O jakie chodzi?

spis treści

1. Cholesterol w rybach

Niektóre gatunki są znacznie zdrowsze od innych, a wszystko przez różne poziomy rtęci, zanieczyszczeń, a nawet cholesterolu. W rybach również znajdziemy cholesterol, jest go jednak znacznie mniej niż w mięsie.

Praktycznie każdy produkt pochodzenia zwierzęcego zawiera cholesterol. W rybach zwykle znajduje się go nieco mniej. 100 g sardynek zawiera 142 mg cholesterolu, a porcja pstrąga dostarcza 63 mg cholesterolu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

W 100 g łososia również znajduje się 63 mg cholesterolu, zaś w tuńczyku 60 mg. Eksperci odradzają spożywanie ryb, w których znajdują się spore ilości cholesterolu.

2. Sposób przygotowania ma znaczenie

Ryby przygotowane w odpowiedni sposób powinny być stałym elementem naszego jadłospisu. Dietetycy zalecają spożywanie ich dwa razy w tygodniu i jednoczesne ograniczenie czerwonego mięsa.

Warto także pamietać, że ryby to doskonałe źródło tłuszczów nienasyconych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Najlepiej je upiec i podawać w towarzystwie warzyw.

Należy unikać ryb smażonych w panierce w głębokim tłuszczu. Tak przygotowane dania nie służą naszemu zdrowiu. W teb sposób nie tylko dodajemy im kalorii, ale również tłuszcze nasycone, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze