Najcenniejsze źródło kwasów omega-3. Chroni przed rakiem piersi, prostaty i okrężnicy
Halibut to ryba zawierająca szereg prozdrowotnych witamin i składników mineralnych takich jak fosfor, potas, czy magnez. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu polecany jest osobom na diecie redukcyjnej. Niestety, choć lista korzyści wynikająca ze spożywania halibuta jest bardzo obszerna, nie wszyscy mogą spożywać tę rybę. Które osoby powinny unikać halibuta?
1. Jakie składniki odżywcze zawiera halibut?
Halibut, zaliczany do niskotłuszczowych ryb, stanowi cenne źródło:
- fosforu, składnika odpowiadającego za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- magnezu, uczestniczącego w syntezie białka, stabilizującego funkcje układu nerwowego oraz poprawiającego pracę szarych komórek,
- witamin z grupy B, odpowiadających za tworzenie czerwonych krwinek oraz utrzymanie w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych,
- siarki, minerału, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe,
- potasu, pełniącego ważną funkcję w utrzymaniu gospodarki wodnej oraz równowagi kwasowo-zasadowej,
- witaminy A, poprawiającej kondycję włosów, skóry oraz paznokci,
- cynku, biorącego udział w metabolizmie komórkowym,
- miedzi, przeciwdziałającej rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego,
- jodu, składnika, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy.
Halibut zawiera znacznie mniej tłuszczu w porównaniu do takich ryb jak makrela, pstrąg, śledź czy łosoś. Podobnie jak dorsz i miruna, zaliczany jest do ryb chudych.
W 100 gramach mięsa halibuta znajdziemy zaledwie 91 kcal. Ryba stanowi także źródło pełnowartościowego białka. W jednej porcji zawiera 40 gramów protein.
2. Z czym podawać halibuta?
Halibut charakteryzuje się łagodnym i delikatnym smakiem. Ceniony jest nie tylko za walory smakowe, ale również za swoją konsystencję. Jego mięso jest soczyste, lekkie i łatwe do rozdzielenia na płaty.
Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami oraz masłem ziołowym, świeżymi sałatkami, białym ryżem czy kaszą perłową.
3. Wpływ halibuta na serce
Halibut wykazuje pozytywny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy. Stanowi cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla mięśnia sercowego.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) - prozdrowotne składniki występujące w tej rybie, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Badania naukowe sugerują, że spożywanie ryb bogatych w kwasy omega-3, takich jak halibut, pomaga zapobiegać schorzeniom układu krążenia, np. zawałom serca czy udarom, ale również nowotworom, takim jak rak piersi, prostaty czy okrężnicy.
4. Które osoby nie powinny jeść halibuta?
Halibut, mimo swoich prozdrowotnych właściwości, nie jest polecany wszystkim osobom. Unikać go powinny przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci w wieku rozwojowym. Halibut jest rybą drapieżną, może więc zawierać w swoim mięsie zwiększone ilości rtęci, co jest szkodliwe dla zdrowia, szczególnie dla rozwijającego się organizmu.
Kobiety, które spodziewają się dziecka powinny wystrzegać się tego produktu żywnościowego ze względu na gromadzące się rybie metale ciężkie i inne toksyczne substancje.
Rtęć dla rozwijającego się płodu może być niezwykle niebezpieczna. Substancja ta, przenikając przez krew i łożysko, może zaburzać prawidłowy rozwój mózgu oraz układu nerwowego nienarodzonego dziecka.
Przeciwwskazaniem do spożywania halibuta są też schorzenia nerek.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski